U posjeti Humcu

Mašić: Projekt kod Vitine je od velikog značaja za promociju i zaštitu kulturno-povijesnog naslijeđa

Kultura / Flash | 02. 09. 2014. u 15:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Projekt na arheološkom lokalitetu u Borasima kod Vitine je projekt od velikog značaja za promociju, kao i zaštitu našeg kulturno-povijesnog naslijeđa. Federalno Ministarstvo obrazovanja i znanosti podržalo je njegovu realizaciju, otvarajući put znanosti i struci da pokušaju doći do odgovora na mnoštvo pitanja koja za sada imaju uporište samo na teorijama'', kazao je federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić pri posjeti Muzeja Franjevačkog samostana sv. Ante Padovanskog na Humcu, općina Ljubuški.

Nositelj ovog projekta je Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, a započeo je prošle godine u suradnji s Franjevačkim samostanom na Humcu i Općinom Ljubuški.

Ministar Mašić je, nakon obilaska Muzeja, razgovarao s domaćinima o skorašnjem početku revizijskih istraživanja na arheološkom lokalitetu u Borasima kod Vitine. Naglasio je kako će u projektu, uz mostarske profesore i arheologe sa zadarskog sveučilišta, sudjelovati i studenti s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Inače, federalno Ministarstvo obrazovanja i znanosti je izdvojilo za projekt u Borasima kod Vitine 12 600 konvertibilnih maraka, piše Fena.

Tom prigodom ministar Mašić se sastao i s gvardijanom Franjevačkog samostana fra Velimirom Mandićem, kustosom Muzeja fra Milanom Jukićem i zamjenikom Istraživačkog i znanstvenog projekta revizijskih istraživanja oratorija u Borasima.

U Muzeju, koji je najstariji muzej u BiH, izloženi su predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine od starijeg kamenog doba do naših dana, među kojima i najpoznatiji muzejski izložak - Humačka ploča.

Ministar Mašić je istaknuo kako je ministarstvo, na čijem je čelu, izdvojilo značajna sredstva i za projekte u oblasti arheologije i arheoloških istraživanja u Federaciji BiH.

Inače, Ministarstvo obrazovanja i znanosti je publiciralo i "Arheološki vodič Hercegovine", autora Snježane Vasilj, Nine Čuljak i Ante Paponje.

Kopirati
Drag cursor here to close