Centar za kulturu

Mostar: Predstavljena povijest obitelji Kurt

Kultura / Flash | 03. 07. 2017. u 20:25 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga 'Familija Kurt iz Mostara' promovirana je u Centru za kulturu u okviru programa 'Mostarskog ljeta', a predstavljači su bili književnik dr. Ibrahim Kajan, šef odsjeka Historija na fakultetu Humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić' dr. Faruk Taslidža, šefica odsjeka Bosanskog jezika na fakultetu Humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić' dr. sc. Lejla Žujo-Marić i autor knjige Ahmet Kurt.

"Važna stanica obitelji Kurt bilo je mjesto Perušić u Lici, a oni su nakon 1689. i pada tog mjesta, pošli u seobu Muslimana koja je uslijedila prema Bihaću i jednim dijelom prema Hercegovini. Radi se o rodosljovlju, ali sa povijesnom podlogom, nije to samo kronološki niz ljudi koji su genetski vezani iz obitelji Kurt, poznate mostarske obitelji", kazao je između ostaloga Kajan.

"Cilj ove knjige nije da promovira obiteljske predaje kakvih kao i u drugim obiteljima, ne manjka ni kod Kurta, nego da usmenoj povijesti suprotstavi činjenice iz dostupnih dokumenata i arhiva.
Pobrojane su obitelji u koje su se udavale kćerke Kurta. Obrađen je i tadašnji položaj žene i
zakonski okvir koji je utjecao na njihove živote", naveo je između ostaloga autor knjige.

Taslidža je kazao da se autor odvažio da na potpuno stručan način istraži porijeklo svoje obitelji idući tragom obiteljskog stabla, spreman provjeriti obiteljskog predanja tragajući za dokumentima i drugim izvorima.

"Autor se čak dotakao i agresije 1992-1995. godina, gdje su neki članovi njegove obitelji poginuli braneći Mostar, a neki bili izgnani na dugogodišnje mukotrpno izbjeglištvo. Pojava ove knjige predstavlja prvorazredni kulturni događaj", navodi Taslidža.

U glazbenom dijelu na klavijaturama je nastupila Ema Jazvin. Elektronsko izdanje knjige može se preuzeti ovdje.

'Mostarsko ljeto' od utorka nudi još jedan sadržaj, a riječ je o likovnoj koloniji u organizaciji SPKD 'Prosvjeta' iz Mostara, a koja će započeti u Centru za kulturu. Umjetnici će obići Rujište, Ćorovića kuću, te Stolac.

Kopirati
Drag cursor here to close