Galerija Rondo

Mostar: U Kosači otvorena izložba velikog umjetnika Milivoja Uzelca

Kultura / Umjetnost | 06. 06. 2017. u 20:22 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 120. obljetnice rođenja i 40. obljetnice smrti velikog umjetnika Milivoja Uzelca (Mostar, 1897. — Cotignac, 1977.), Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru, u Galeriji ''Rondo'', organizirao je otvaranje izložbe iz ostavštine ovog istaknutog slikara.

''Imate priliku vidjeti 17 djela Milivoja Uzelca koji se smatra jednim od najznačanijih protagonista moderne hrvatske umjetnosti. 15 djela pripadaju zbirci koja je dio fundusa Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače dok je dva djela za ovu prigodu posudila Franjevačka galerija Široki Brijeg'', izjavila je za Bljesak.info Danijela Ucović, povjesničarka umjetnosti i član Društva povjesničara Hercegovine.

Povodom Uzelčevog rođendana, 23. srpnja, Hrvatska pošta Mostar će izdati prigodnu poštansku markicu s reprodukcijom akta (ulje na kartonu). Markica će biti promovirana na dan zatvaranja izložbe, odnosno 23. srpnja.


(Danijela Ucović)

Milivoj Uzelac je kroz svoj život slikao u više faza, od kubizma do jednostavnih kompozicija.

''Ovdje možemo vidjeti iz svih tih faza, nema niti jedan crtež niti jedan erotični prikaz, ovdje možemo vidjeti da je on u prvim fazama slikao ekspresionizam, kubizam i te kombinacije, a onda se kasnije otvorio nekim možda svjetlijim bojama, jednostavnim kompozicijama, lakšim temama...'', zaključila je Ucović.

Izložba se realizira u partnerstvu s Društvom povjesničara umjetnosti Hercegovine, Društvom hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH i Franjevačkom galerijom Široki Brijeg, a pokrovitelji su Grad Mostar i Hrvatska pošta Mostar.

Inače, Milivoj Uzelac rođen je 23. srpnja 1897. godine u Mostaru. U Banja Luci pohađa gimnaziju, gdje upoznaje i druži se s Vilkom Gecanom, još jednim klasikom hrvatske moderne umjetnosti. Ondje počinje slikati, a 1912. godine s obitelji seli u Zagreb gdje povremeno pohađa Akademiju pod vodstvom Tomislava Krizmana i kasnije Otona Ivekovića.

Nakon izbijanja Prvog svjetskog rata bježi od mobilizacije u Prag gdje radi sa češkim slikarom Janom Preislerom. Tamo s još trojicom slikara (Vilko Gecan, Marijan Trepše i Vladimir Varlaj – formira Grupu četvorice, a i dolazi u doticaj s umjetnošću ekspresionizma u čijem stilu će njihova grupa najviše stvarati.

Završetkom rata 1919. godine vraća se u Zagreb gdje s ostalim članovima družine redovito izlaže svoja djela na Proljetnom salonu. U tom razdoblju nastaju njegova najpoznatija remek-djela. 1923. godine seli se u Pariz gdje stječe visok ugled. U Francuskoj ostaje do svoje smrti.

1971. je u Modernoj galeriji u Zagrebu održana njegova prva retrospektivna izložba. Od 27. studenog 2008. do 11. siječnja 2009. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu održana je druga njegova retrospektivna izložba na kojoj su skupljene slike iz velikog broja galerija, privatnih zbiraka, kao i dosad njegovih nepoznatih djela.

Milivoj Uzelac umro je 6. lipnja 1977. godine u Contignacu, Francuska.

Kopirati
Drag cursor here to close