Vidjet ćemo se...

Márquezov neobjavljeni roman čeka odobrenje obitelji

Kultura / Flash | 23. 04. 2014. u 08:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gabriel García Márquez, koji je prošlog tjedna preminuo, ostavio je rukopise koje nije želio objaviti za života'', izjavio je glavni urednik izdavačke Penguin Random House Mexico, Cristobal Pera.

Radni naslov rukopisa je 'Vidjet ćemo se u kolovozu', a njegov uvodni dio objavljen je u španjolskom listu La Vangardia. U njemu se opisuje putovanje 50-godišnje udane žene koja svake godine putuje na jedan tropski otok gdje posjećuje majčin grob. Ta žena je u ljubavnoj vezi s muškarcem istih godina, s kojim se viđa u hotelu u kojem odsjeda. Priča ima blago erotski ton, začinjen tropskim okruženjem prirode i običajima lokalnog stanovništva, prenosi AP .

Ovaj rukopis je vjerojatno nastao u vrijeme kada je objavljen (2004) Márquezov posljednji roman 'Sjećanja na moje tužne kurve' i bavi se sličnom ljubavnom tematikom, prenio je Tanjug. Pera je rekao kako obitelj nobelovca još nije odlučila hoće li odobriti posthumno tiskanje, niti koja bi izdavačka kuća dobila prava za objavljivanje te knjige.

Nobelovac Márquez, među prijateljima poznat kao Gabo, umro je 17. travnja u svom domu u Mexico Cityju, a ta tužna vest odjeknula je cijelim svijetom jer je pisac bio omiljen širom planete.

Márquezov biograf Gerald Martin rekao je kako je ovaj rukopis očigledno nastao od jedne kratke priče.

"Za mene je ovo iznenađenje. Posljednji put kada sam pričao s Gaboom o toj priči, trebala je biti objavljena u knjizi s još tri slične neovisne priče'', izjavio je Martin.

''Sada govore o nekoliko epizoda u kojima se žena vraća i ima različite avanture svake godine, očigledno dakle ima smisla da je to Gabo pisao kasnije'', dodao je.
Márquez je za roman 'Sto godina samoće' dobio Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine. Njegove knjige koje zrače magijom 'Kronika najavljene smrti', 'Pukovniku nema tko da piše', 'Ljubav u doba kolere', 'O ljubavi i drugim demonima', 'Jesen patrijarha', 'Zla kob' i posljednja objavljena 'Sjećanja na moje tužne kurve' ostavile su neizbrisiv trag u svjetskoj književnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close