Poezija

Novi natječaj za Facebook festival poezije

Kultura / Knjige | 04. 03. 2015. u 11:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski Facebook pjesnički festival, šesti po redu, bit će održan 18. i 19. travnja u hali Master Novosadskog sajma, u okviru 21. međunarodnog Salona knjiga.

Festival, koji organiziraju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam, otvoren je za pjesnike iz svih europskih zemalja bez ograničenja - starosnog, spolnog, vjerskog, nacionalnog, profesionalnog, priopćili su organizatori koji ističu kako ovim festivalom žele pokazati da je poezija univerzalna tvorevina koja ne priznaje granice i barijere između pjesnika, nacija, država i jezika.

Cilj Festivala je da se pjesnici koji surađuju na Facebooku osobno upoznaju, čuju jedni druge dok govore stihove i pretvore svoju virtualnu komunikaciju, u oblasti književnosti, u stvarnu.

Pjesnici koji ne budu u mogućnosti nazočiti festivalu moći će da sudjeluju virtualnim putem postavljanjem svoje pjesme na zidu stranice Festivala - Europski Facebook pjesnički festival na Facebooku.

Za sudjelovanje na Festivalu potrebno je poslati jednu neobjavljenu pjesmu na materinjem jeziku i osobne podatke do 25. ožujka na [email protected], a sudionici trebaju i navesti i hoće li osobno prisustvovati Festivalu.

Žiriranje pjesama će se vršiti dvostrano - pobjednici prethodnih pet Festivala će izabrati pjesme koje će ući u uži izbor (svaki po pet pjesama), dok će drugostupanjski žiri među njima odabrati pobjednika.

Članovi prvostupanjskog žirija su Branka Korać (Nizozemska), Ines Peruško Rihtar (Hrvatska), Vesna Konc Marjanović, Jelena Ćirić (Češka), Maja Korolija, Mitko Gogov (Makedonija), Bogdanka Rakić (Njemačka), Grupa Poeziranje, Elena Askarova (Rusija) i Mensur Ćatić (BiH).

U drugostupanjskom žiriju su Simon Grabovac (predsjednik), dr Zoran Ðerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter i Radovan Vlahović.

Pjesme koje uđu u uži izbor bit će tiskane u posebnoj knjizi, dok će najbolji pjesnik dobiti, kao glavnu nagradu, tiskanje samostalne zbirke pjesama. Sve pjesme pristigle na natječaj bit će objavljene u zajedničkom zborniku.

Za prošlogodišnji festival prijavilo se više od 400 pjesnika iz 20-ak zemalja, a oko 150 je osobno sudjelovalo ovom događaju, navodi se u priopćenju organizatora.

Kopirati
Drag cursor here to close