na misnom slavlju

Oko 11.000 vjernika iz Hercegovine na susretu s papom

Kultura / Vjera | 28. 05. 2015. u 10:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Oko 11.000 hodočasnika iz Hercegovine sudjelovat će na misnom slavlju koje će predvoditi papa Franjo na stadionu Koševo u Sarajevu'', izjavio je voditelj Ureda za prijavu i registraciju vjernika pri Vrhbosanskoj nadbiskupiji vlč. dr. Tomislav Mlakić

Dodao je kako je odavno popunjen kapacitet stadiona, odnosno misnom slavlju nazočit će oko 65.000 vjernika. Po njegovim riječima, najviše je prijava stiglo iz Hrvatske, njih 25.000, a u tome prednjači Splitsko-makarska nadbiskupija.

''Iz Vrhbosanske biskupije očekuje se oko 23.000 vjernika, a iz Banjolučke biskupije njih 2000'', kazao je Mlakić, napomenuvši kako se na misnom slavlju očekuju i vjernici i iz drugih susjednih zemalja, ali iz zapadne Europe, Ukrajine, Bugarske, Rumunjske, Brazila, Egipta, Paname itd.

Voditelj Ureda za prijavu i registraciju vjernika najavio je kako bi sutra trebali objaviti detaljne podatke o prijavljenima s pojedinih područja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je da dolazak pape Franje vraća Bosnu i Hercegovinu u zemlje iz koje će sigurno ići pozitive poruke, za razliku od ranijih situacija kada se o njoj govorili po sukobima.

''Tu pozitivnu poruku treba iskoristiti, tim prije što je u pitanju Papa koji se u svijetu prihvata kao narodni čovjek, koji živi s narodom i dolazi iz siromašne sredine i koji je širok'', rekao je Ivanić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Smatra da će stoga i posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Sarajevu 6. lipnja biti pozitivna.

Posjeta pape Franje BiH može biti važna prekretnica u odnosima među vjerskim zajednicama, političarima i etničkim skupinama, s obzirom na to da u našoj zemlji vlada blokada u komunikaciji, prihvaćanju i razumijevanju, izjavio je Željko Marić, ravnatelj Katoličkog školskog centra (KŠC) "Petar Barbarić" iz Travnika.

''U BiH, nažalost postoje tri istine i tri pristupa koji su isključivi te je, zasigurno, nužno otvoriti prostor za komunikaciju. Smatram da će nas papa Franjo pokušati naučiti da komuniciramo, uvažavajući jedni druge, a ne da se vodimo sitnim interesima, prevarama i oduzimanjem nečijih prava'', kazao je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close