Bosansko Grahovo

Ovogodišnji ''Dani svetog Ilije'' s najbogatijim programom i velikom posjećenošću

Kultura / Flash | 25. 07. 2017. u 06:55 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kulturno-vjerska manifestacija ''Dani sv. Ilije'' u Bosanskog Grahovu ove je godine trajala od 20. do 23. srpnja s vrlo bogatim programom i velikom posjetljivošću, osobito ljudi iz grahovske dijaspore.

Kruna manifestacije bila je vanjska proslava patrona Župe Bosansko Grahovo svetog Ilije proroka, u nedjelju 23. srpnja. Svečanu svetu misu u dupkom ispunjenoj župnoj crkvi predvodio je domaći župnik don Davor Klečina s kojim je koncelebrirao župni vikar iz Drvara don Predrag Ivandić.

Misno slavlje liturgijskim pjevanjem animirao je popularni duhovni bend ''Emanuel'' iz Velike Gorice, a na misi su osim domaćih Grahovljana i onih pristiglih iz dijaspore bili i vjernici iz Drvara, te župa livanjskog kraja, Hercegovine i Republike Hrvatske. I ove su godine na proslavu sv. Ilije u Bosanskog Grahovo stigli hrvatski branitelji od kojih su najveću pozornost privukli veterani 84. gardijske bojne ''Termiti'' iz Zadra, njih 50-ak, koji su 1995. sudjelovali u vojnim operacijama oslobođenja Bosanskog Grahova.

Treba istaknuti i nazočnost predsjedateljice Zastupničkog doma PS BIH Borjane Krišto, koja je bila ovogodišnja pokroviteljica manifestacije, zatim predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Ivana Jozića s ministrima, gradonačelnika Zadra i Livna Branka Dukića i Luke Čelana, izaslanika gradonačelnika Zagreba Vjeloslava Jeleča, predstavnika Ureda za Hrvate izvan RH Ivana Zebe, te drugih dužnosnika.

Misno slavlje iz Bosanskog Grahova uživo su prenosile dvije radiopostaje.

Nakom svete mise u dvorištu crkve upriličen je kulturno-umjetnički program kojeg je vodio dvojac iz Knina Ante Nadomir Tadić Šutra i Barbara Alilović, a na kojem su nastupili KUD ''Tribanj'' Bila-Livno i KUD ''Kraljica Katarina'' Novi Travnik.

U natjecanju u tradicijskim igrama nastupio je i načelnik općine Bosanskog Grahovo Duško Radun koji je i ove godine bio najbolji u disciplini bacanja kamena.

''Dani sv. Ilije'' i ove su godine bili obilježeni duhovnim, kulturnim i sportskim sadržajem. Kroz trodnevnicu su slavljene svete mise, priređena je pjesnička večer u čast župnika don Jurja Gospodnetića, duhovni bend ''Emanuel'' održao je koncert večer uoči završne proslave, dok se sportski dio programa sastojao od malonogometnog turnira i međunarodnog turnira u pljočkanju.

Organizatori ove manifestacije koja iz godine u godinu postaje sve prepoznatljivija dvije su udruge grahovskih Hrvata – ''Don Juraj Gospodnetić'' Bos. Grahovo i ''Dinara-Ponare'' Zagreb, te Župa sv. Ilije proroka Bosanskog Grahovo, priopćeno je iz Župe Grahovo.

Kopirati
Drag cursor here to close