Krista Dobrog Pastira

Posvećena nova župna crkva u Cimu i Ilićima

Kultura / Vjera | 20. 12. 2014. u 18:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svetu Misu i obred posvete novoizgrađene crkve Krista Dobrog Pastira u mostarskoj župi Cim i Ilići večeras je predvodio mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup, uz sudjelovanje mons. Tome Vukšića, vojnog biskupa u BiH, te velikog broja svećenika.

Galerija fotografija s posvete crkve Krista Dobrog Pastira

"Isuse, pastiru dobri blagoslovi ovu novu crkvu u Mostaru i Hercegovini, i sve koji se mole u njoj, i slušaju tvoje riječi i tvoje savjete", zazvao je biskup Ratko Perić, zahvaljujući se svima koju su na bilo koji način doprinijeli izgradnji ove crkve, bilo molitvom, radom ili žrtvom, a sve pod vodstvom župnika don Ivana.

Dvadeset i jednu godinu nakon osnutka župe, Cim i Ilići su dobili župnu crkvu, koja je izgrađena u obliku latinskoga križa, s tri lađe, te za uzor ima tlocrt starokršćanske bazilike otkrivene u Crkvinama u Cimu.

Na početku misnog slavlja mons. Perić je kazao kako ova crkva nije zaslužena.

''Nismo mi zaslužili ovo veličanstveno zdanje. Jesmo se molili, jesmo željeli, jesmo iščekivali i nadali mu se, ali nismo ga zaslužili. I zato ćemo se svi pokajati, jer nismo dostojni ni ovoga misnog slavlja, ni čina posvete Crkve. Neka nam se gospodin smiluje, i neka nas učini dostojnima", kazao je biskup Perić.

Novoizgrađeno će zdanje služiti kao župna crkva za dvije mostarske župe - sv. Luke u Ilićima i sv. Marka u Cimu, koje je, 6. siječnja 1993., osnovao mons. Pavao Žanić, tadašnji mostarsko-duvanjski biskup.

Posljednju dvadeset i jednu godinu, liturgijski i pastoralni rad odvijao se u kapelici župne kuće, nedovoljnoj za duhovne potrebe vjernika ovih župa.

Redovite nedjeljne Mise u novoj crkvi služit će se u 10 i 18 sati; od ponedjeljka se nastavljaju Mise zornice u 6 ujutro, a na Badnjak navečer bit će služena polnoćka u 24 sata.

 

Kopirati
Drag cursor here to close