FEDRA

Predstava iz Trebinja najbolja na 45. teatarskom festivalu BiH u Bugojnu

Kultura / Flash | 21. 07. 2017. u 12:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim pozorišnim ostvarenjima i glumcima sinoć je u Bugojnu završen 45. teatarski festival BiH "Fedra“.

Stručni žiri Festivala, koji su činili glumica Jelena Trepetova-Kostić, dramaturg Dragan Komadina i teatrolog Nedžad Fejzić, za najbolju predstavu u cjelini proglasio je predstavu "Pisac porodične istorije'' Gradskog kazališta iz Trebinja, prenosi fena.

Nastup na "Fedri“ glumci ovog kazališta pamtit će i po osvajanju nagrade za najbolju debitantsku ulogu, koja je pripala Mileni Bokun za ulogu Mileve Kokotović, kao i nagradi za najbolju epizodnu ulogu koja je dodijeljena Igoru Svrdlinu, za ulogu Slobodana Ćobe Milošića.

Također, glumica trebinjskog kazališta Vesna Đurić, koja je u predstavi "Pisac porodične istorije“ igrala ulogu Jovanke Milošić, ponijela je epitet najbolje glumice na Festivalu, a po mišljenju članova Stručnog žirija ova predstava je imala i najbolju režiju.

Drugi po broju osvojenih nagrada bili su glumci Hrvatskog amaterskog kazališta iz Travnika.

Producent i redatelj Ante Bilić dobio je posebno priznanje za vizuelni identitet projekta "Pobuna u kokošinjcu“, za glazbu u predstavi nagrađen je Alojz Čakarić, kostimografiju Danijela Lovrić, a scenografiju Davorin Briševac.

Član kazališne grupe KUD "Adem Alić“ iz Gračanice Mirza Krtičić je za ulogu Lakija u predstavi "Maratonci trče počasni krug“ dobio nagradu za najboljeg glumca na 45. teatarskom festivalu BiH.

Nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je članici bugojanskog teatra "Fedra“ Ajli Kurtović za ulogu Amele u predstavi "Posljednja porodica“, koju je režirao Vahid Duraković.

Dobitnici posebnih priznanja su i Aleksandar Pejaković za angažman u adaptaciji i režiji predstave "Tetovirani Isus'' Banjalučkog studentskog kazališta, kao i glumci iz Gračanice Esad Grbešić, Miralem Džaferović, Nedžad Đuvić, Mirza Krtičić i Adnan Ahmetbegović, za kolektivnu igru kao članovi obitelji Topalović u predstavi "Maratonci trče počasni krug“.

Žiri publike je, također, za najbolju predstavu na 45. teatarskom festivalu BiH proglasio predstavu trebinjskog kazališta.

Direktor Festivala Vahid Duraković uručio je zahvalnice svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji ovog festivala, koji je službeno zatvorio bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

Organizator 45. susreta najboljih bh kazališta, koji je trajao od 13. do 20. srpnja bio je Kulturno-sportski centar Bugojno, u partnerstvu s Teatrom "Fedra“ iz tog grada.

Selektor je bio prof. dr. Nedžad Ibrahimović, a publika je u službenom programu mogla vidjeti predstave kazališta iz Bugojna, Visokog, Gračanice, Banja Luke, Livna, Trebinja i Travnika.

Festival je ljubiteljima kazališne umjetnosti iz gornjovrbaske regije ponudio i bogat prateći program, predstave za najmlađe, radionice i druge zanimljive sadržaje.

Proglašenju najuspješnijih, prethodila je predstava "Ne izlazi bez čarapa“ koju su u pratećem dijelu programa odigrali gosti iz Republike Hrvatske - članovi Kazališne družine Štolcer iz Čakovca.

Kopirati
Drag cursor here to close