171 vjernik

Prva skupina vjernika iz BiH otputovala na hadž: Jezik je siromašan da opiše što čovjek osjeća

Vijesti / BiH-EU | 17. 08. 2017. u 06:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva grupa u kojoj je 171 vjernik otputovala je jutros iz Međunarodne zračne luke u Sarajevu za Medinu. U naredna tri dana iz BiH će zrakoplovima u Saudijsku Arabiju otputovati ukupno 1.738 budućih hadžija i hadžinica, javlja Anadolu Agency (AA).

Nezim ef. Halilović, direktor Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kaže da su sve hadžije cijepljene, mada su neki morali zbog toga ići izvan BiH.

"Ukupan broj naših hadžija u ovoj godini je 1.738. Oni će biti prevezeni sa deset zrakoplova turske kompanije Freebird. Tako ćemo u tri naredna dana imati po tri zrakoplova, jedan ujutro i dva popodne. Posljednji let će biti u nedjelju ujutro", rekao je Halilović, te dodao da bi prva skupina hadžija u Medinu trebala stići u 13.30 sati po bh. vremenu.

Halilović dodaje da je u Saudijskoj Arabiji sve spremno za doček bh. hadžija.

"Imamo pet članova rukovodstva koji su u Saudijskoj Arabiji već sedam dana. Sve je spremno, maloprije sam s njima bio u kontakt, tako da su prve osobe koja će oni vidjeti u Medini upravo oni. Dočekat će ih tamo, čekaju ih komforni autobusi kojima će biti prevezeni do našeg hotela i vjerojatno većina njih jedva čekaju ići u džamiju Muhammeda a.s. kako bi klanjali", rekao je Halilović.

Među hadžijama koji su danas otputovali za Medinu bio je i Senaid Isaković iz Sarajeva koji će po prvi put ispuniti jednu od pet islamskih dužnosti.

"Kao i za svakog muslimana, ovo je nešto za čim svaki musliman žudi čitav život. Iako sam mlad i ne pamtim dugo. Ali, ovo koliko pokušavam živjeti život poslanika Muhammeda, čovjek jedva čeka klanjati u njegovoj džamiji, hodati kuda je on hodao. Čitav život se okrećete prema Kabi i jedva čekaš da se okoristiš da stekneš neki bereket", priča Isaković i dodaje:

"Nisam mogao vjerovati nekim svojim prijateljima kada su govorili da je jezik previše siromašan da bi čovjek opisao što osjeća. Vjerojatno, svi kažu, kada dođeš i kada se malo to slegne, onda vidiš gdje si bio i što si radio."

Ove godine među hadžijama iz BiH je i beba koja je stara sedam mjeseci, dok je Emira Huremović, rođena 1935. godine, najstarija hadžinica.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tijekom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uvjete za to.

Dan Arefata je u četvrtak, 31. kolovoza. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Kurban ili Hadži-bajram, tijekom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromasima, prijateljima i susjedima, traje četiri dana, a ove godine počinje 1. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close