Galerija Aluminij

Sprema se izložba desetljeća u Mostaru

Kultura / Flash | 31. 01. 2015. u 16:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U travnju, za petnaesti rođendan, Galerija Aluminij će zajedno s Franjevačkom galerijom iz Širokoga Brijega te Maticom hrvatskom Mostar počastiti ovu sredinu likovnim događajem desetljeća, najavio je u intervjuu za Večernji list Darko Juka, rukovoditelj Korporativnih komunikacija Aluminija d.d. Mostar i Galerije Aluminij.

''Izložit ćemo šezdesetak najupečatljivijih umjetnina iz bogatoga fundusa Franjevačke galerije čime ćemo najaviti i konačno otvorenje stalnoga postava te ustanove. Svojemu ćemo gradu na uživanje predočiti neke od neprocjenjivih majstorskih slika koje spadaju u svjetsku kulturnu baštinu'', najavio je Juka.

Galerija Aluminij, koja obilježava desetljeće i pol postojanja, izrasla je, kaže Juka, u jedno od najznačajnijih izložbenih prostora ovoga podneblja te mjesto na kojemu i najznačajniji umjetnici današnjice žele izlagati svoja djela.

''Naime, snažnije animiramo umjetnika za traženje sponzora za dopremu umjetnina, nastup kritičara i tiskanje kataloga, dok Galerija Aluminij ustupa prostor, osigurava stručno-konceptualnu i tehničku potporu, oblikovanje kataloga, snažnu medijsku promidžbu i voditelja programa'', rekao je Večernjem listu Juka.

Naveo je kako u galerijskom prostoru ugošćuju imena s reprezentativnim profesionalnim životopisom, dok, s druge strane, Klub otvaraju mladim akademskim slikarima, kiparima i grafičarima koji tek trebaju opravdati svoja umjetnička nastojanja.

''Neka danas stasala imena prvi su put predstavljena upravo u našem klubu, a otvorili smo ga i književnicima, fotografima, glazbenicima, dokumentaristima... Osobno, posebnu mi radost budi ugošćavanje mostarskih autora, poput Zlatka Melchera, Florijana Mićkovića, Mladena Solde i Salke Peze, a intimnom mi je željom dočekati povrat otuđenih djela Juse Nikšića i ponuditi tomu gospodinu izložbu u našoj galeriji te napraviti i izložbeni hommage Ibrulju i de Riveri'', rekao je Juka.

Naglasio je kako je jedini kriterij kojim se vode za nečiji postav kakvoća te da podjela druge vrste kod nas nema.

''Doduše, jedino onda kada prostor ustupamo u humanitarne svrhe, odstupimo od strogosti po pitanju kakvoće, glede višega cilja. No, želim naglasiti kako, bez obzira na stvaralačku snagu i na ugled umjetnika, nikada nikomu nije naplaćeno gostovanje, niti je ikada naplaćena ulaznica posjetiteljima. U prijevodu, ovo je naše vraćanje zajednici, kojoj smo otvorili mogućnost oplemenjivanja duha i bijega od poteške svakodnevice'', rekao je.

Naglasio je kako nema govora o prodaji ili o davanju u zakup galerijskoga ili klupskoga prostora.

''Riječ je o našemu najupečatljivijem obliku društveno- odgovornoga poslovanja, od prevelike važnosti za kulturu grada i širega podneblja. Uprava Aluminija toga je više nego svjesna i daje punu potporu radu Galerije i Kluba, što je razvidno i u organiziranju izložbi i srodnih zbivanja gotovo na mjesečnoj osnovi u oba prostora, ali i u čak 4.000 posjeta na godišnjoj razini, što je za mostarske uvjete zavidan uspjeh na koji sam, jednako kao i na uhodani tim koji tamo radi, izrazito ponosan'', rekao je Juka.

Kopirati
Drag cursor here to close