Široki Brijeg

Stier za Bljesak: Humanitarna udruga ''fra Mladen Hrkać'' širi europski duh

Kultura / Flash | 22. 06. 2017. u 21:53 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da je izuzetno važno da Humanitarna udruga 'fra Mladen Hrkać' otvara jedan prostor za generiranje solidarnosti u društvu i uključuje onda puno volontera koji mogu kroz ovu udrugu pomoći ljudima u potrebi. Nije to jednostavno organizirati, ali je doista impresivno koliko toga je Udruga postigla u samo pet godina'', izjavio je za Bljesak.info Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru te dojučerašnji ministar vanjskih poslova u Vladi RH, povodom svečanog otvaranja novog uredskog prostora Humanitarne udruge ''fra Mladen Hrkać'' u Širokom Brijegu.

Prostorije se nalaze u sklopu sjeverne tribine stadiona Pecara na adresi Ulica fra Didaka Buntića 72, a opremljene su uz pomoć Vlade Republike Hrvatske. 

Nove prostorije svečano je otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Zvonko Milas dok je prostorije blagoslovio fra Tomislav Puljić, gvardijan Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu.

Svečanom otvorenju, uz predstavnike Udruge te spomenutog Ivu Stiera i Milasa, nazočili su potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i načelnik Općine Posušje Branko Bago kao i predstavnici podupiratelja udruge i mediji.


(Davor Ivo Stier)

''Kad vidite sve što su oni napravili, koliko ljudi je osjetilo pomoć ove udruge, koliko volontera se javljalo i javlja i danas da bi sudjelovali, to mislite da je udruga koja djeluje nekoliko desetljeća, a jedva je pet godina. Tako da je doista impresivan taj rad. Meni je drago, dok sam bio zastupnik u Europskom parlamentu, da sam mogao predložiti Humanitarnu udrugu 'fra Mladen Hrkać' za nagradu 'Europski građanin'' koju dodjeljuje Europski parlament. Moram priznati da nije bilo teško lobirati za tu kandidaturu koju je Udruga dobila potporu većinom zastupnika jer veliki broj zastupnika je vrlo brzo shvatio da je ova udruga jedinstvena, da ona širi na poseban način europski duh jer povezuje ljude s jedne i s druge strane granice i generira taj prostor solidarnosti koji danas treba svugdje'', kazao je Stier.

On smatra da je Udruga dobila mnoge nagrade upravo zbog toga što je izašla u susret ljudima u potrebi. Stier je čestitao Udruzi na radu i zahvalio im što su svima dali priliku da se na svoj način uključe u ovaj, kako je rekao, ''prekrasan projekt''.

''Bio sam svjestan da ne mogu jamčiti da će dobiti tu nagradu, ali mi se činilo da je priča toliko dobra da ne bi bilo dobro da samo ostane u ovim našim granicama nego da se čuje u cijeloj Europi. Mislim da je na taj način ova Udruga dobila jedan vizibilitet, da je to pomoglo. Naravno ono što je najvažnije i što je najveća nagrada je ona zahvalnost koju majke, očevi, braća i sestre iskazuju Udruzi za svu pomoć koju ona daje onima koji su potrebi'', zaključio je Davor Ivo Stier u izjavi za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close