Misterija

Svijetleći stećak u Jajcu još skriva tajnu

Kultura / Flash | 23. 04. 2014. u 07:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekropola stećaka Katica u jajačkom selu Bistrica, odmah kraj katoličke crkve, osim ljepotom pozornost već godinama privlači i neobičnom pojavom.

Tako se za jedan od deset stećaka, koliko ih ova nekropola broji, veže zanimljiva priča. Ljubica Brtan-Cvitanović, koja se rodila u ovom selu, Dnevnom avazu ispričala je kako je zajedno sa svojom obitelji, dok je još bila dijete, svake godine, uvijek na proljeće, svjedočili pojavi čudnog svjetla na stećku.

''Svijetlio je uvijek u isto vrijeme, obično poslije ponoći. Jedne godine, prije više od tri desetljeća, sjećam se bilo je negdje oko tri sata ujutro, tata je, vidjevši kroz prozor svjetlo, skočio iz kreveta i pozvao prijatelja. Prišli su stećku, čučnuli i nisu mogli vjerovati šta su vidjeli - "vatrene iskrice" frcale su iz stećka. Jedva su čekali da svane jutro i da o svemu obavijeste nadležne'', priča Brtan-Cvitanović.

Međutim, sljedeću večer, kada su se svi okupili, iskrica više nije bilo, ali su čvrsto odlučili otkopati grobnicu ispod stećka.

''Imalo se šta vidjeti, u grobnici su bile kosti bebe i dvije odrasle osobe. Dakle, to su bile osbiteljske grobnice. I danas se toga sjećam. Kosti su kasnije odnesene u Sarajevo u muzej, a što je s njima bilo ne znam'', rekla je Ljubica, čiju je priču potvrdio i njezin brat Anto Brtan.

U Jajcu se do prošle godine znalo za devet nekropola s ukupno 118 stećaka, a tijekom realizacije pilot-projekta "Registriranje stećaka u BiH" pronađena je i zabilježena ukupno 31 nekropola s više od 380 stećaka. Registriranje su radili arheolozi Edin Bujak i Dijana Kojić, uz pomoć Društva za očuvanje spomenika Jajca, navodi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close