Poetsko scenska izvedba

Tomaševo 'Varanje smrti' se postavlja na scenu

Kultura / Flash | 31. 01. 2015. u 22:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Kamernoj teatarskoj sceni mostarskog Centra za kulturu u srijedu, 4. veljače 2015. godine u 19:30 sati, održat će se premijera poetsko-scenske izvedbe 'Varanje smrti' urađenu na poeziju pjesnika Marka Tomaša.

Projekt je na scenu postavio Salko Šarić uz sudjelovanje glumaca Roberta Pehara, Nedžada Maksumića i Diane Ondelj-Maksumić.

Marko Tomaš je jedan od najvažnijih autora srednje generacije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i na prostorima bivše Jugoslavije. Objavio je sedam samostalnih zbirki poezije i tri skupne.

Izbor poezije za ovu poetsko-scensku izvedbu urađen je iz Tomaševe knjige 'Varanje smrti', koja je izbor poezije iz Tomaševih raniji zbirki a koju je priredio Flavio Rigonat i objavio u beogradskoj izdavačkoj kući LOM 2014. godine. Iste godine zbirka je doživjela i drugo izdanje.

Pišući kritički osvrt na ovu Tomaševu knjigu Vladimir Arsenić je zabilježio i ovo: „(…) Marko Tomaš je učio na sjajnim izvorima poput Sandrara, Bukovskog, Vejtsa, Koena i uspio je da poput njih svoju poeziju očuva čistom, da je ne iskvari i ne banalizira, čak i u rijetkim trenucima kada sklizne u pretjerani patos. Naime, ono što njegovu poeziju izdvaja jeste naboj iskrenosti koji čak ide do toga da se on svjesno odriče 'pjesničke vještine' zarad emocije. Ova 'žrtva' mu možda neće donijeti svu ljubav kritike, ali će mu svakako obezbijediti čitanost kakvu njegova poezija zaslužuje (…)“.

Kopirati
Drag cursor here to close