Vjerske aktivnosti

Turski hafiz: U Mostaru se ramazanu posvećuje velika pozornost

Vijesti / Politika | 05. 07. 2015. u 14:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hafiz Ahmed Arif Akbaba jedan je od dvadesetak turskih hafiza koji ovog ramazana boravi u Bosni i Hercegovini. Prisutnost turskih hafiza u bosnasko-hercegovačkim gradovima jedan je od vidova suradnje Islamske zajednice u BiH i Islamske zajednice u Turskoj. Mladi istanbulski hafiz u razgovoru za agenciju Anadoliju priča kako je na poseban način oduševljen Mostarom.

"Nisam očekivao na ovom području ovoliko vjerskih aktivnosti, nisam očekivao da se toliko velika pažnja posvećuje ramazanu. Nisam imao ni pretpostavku da je ovoliko veliki broj, vrlo lijepih objekata iz osmanskog razdoblju sačuvano u Mostaru. Tim sam najviše zaokupljen dok uživam u ljepotama Mostara", o svojim prvim utiscima priča hafiz Akbaba.

Ta ramazanska atmosfera, kako ističe, stvara mu osjećaj kao da je u Istanbulu. Na pitanje što mu je najveća neugodnost koju je primijetio u Mostaru, hafiz mudro kritizira konzumiranje alkohola tijekom ramazana, a bez da je ikoga prozivao i grdio. Kroz blag osmijeh kazao je: "Primijetio sam da vam je Allah dao u izobilju vode, a ne vidim da se voda toliko koristi i konzumira.

"Uvijek sam razmišljao i bio znatiželjan o brojnim pitanjima na Balkanu. Bosna mi je uvijek privlačila posebnu pažnju, a u Bosni opet najviše me zanimao Mostar. Evo, Allah mi je otvorio tu priliku i ostvario je moju veliku želju, ne samo da dođem ovamo već i da cijeli mjesec ramazana provedem među muslimanima. Često su se predsjednik Erdogan i premijer Dautoglu znali u svojim govorima naglasiti da na Balkanu žive naša braća. Nisam mogao shvatiti vrijednost tih poruka dok nisam došao ovamo i vidio svu ovu ljepotu", kaže hafiz Akbaba.

Tijekom mjeseca ramazana hafiz Akbaba u mostarskim džamijama oduševljava vjernike svojim lijepim glasom i zavidnim poznavanjem različitih stilova učenja Kur'ana. Hafiz Akbaba zajedno sa još tri mlada hafiza u Mostaru uči hafisku mukabelu u Karađoz-begovoj džamiji i predvodi hafisku teraviju u Koski-Mehmed pašinoj džamiji.

Hafiz Ahmed Arif Akbaba cijeli je Kur'an naučio u jedanaestoj godini života, 1990. godine. Njegov učitelj poznati istambulski hafiz pomogao mu je da hifz završi za samo deset mjeseci.

Sudjelovao je na mnogo međunarodnih natjecanja učenja Kur'ana. Na svjetskom natjecanju u Iranu osvojio je drugo mjesto, na natjecanju u Saudijskoj Arabiji šesto mjesto.

Najbolji hafizi na tom natjecanju počašćeni su da namaz klanjaju u Kabi, što se smatra jednom od najvećih počasti koje se mogu ukazati jednom vjerniku.

Posljednjih godina radio je kao imam u jednom istanbulskoj džamiji (Kučuk Yali), a nakon ovog ramazana i posjete Mostaru preći će na mjesto srednjoškolskog profesora kiraeta, odnosno učenja Kur'ana.

Tijekom ramazana uči dove da mu Allah da da bude dobar profesor kiraeta i uspješan u radu sa budućim hafizima.

"A Mostara što se tiče, kad god budem u prilici doći ću ponovo. Čim mi djeca porastu, imam namjeru opet posjetiti Mostar. Naravno, svima ću preporučiti da obavezno posjete ovaj grad, ovo divno kulturno-povijesno nasljeđe i ove vaše prirodne ljepote", kazao je hafiz Ahmed Arif Akbaba u razgovoru s novinarom AA.

Kopirati
Drag cursor here to close