Restaurirani park

U Sarajevu svečano otvoren arheološki lokalitet Atmjedan

Kultura / Flash | 04. 05. 2015. u 19:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i gradonačelnik turskog grada Burse Redžep Altepe večeras su u Sarajevu svečano otvorili konzervirani i restaurirani arheološki lokalitet Atmejdan.

Hadžibajrić je podsjetio da su mnogi, koji su mislili da na Atmejdanu nema ništa, proglašavali ludim ljude koji su prije više od 10 godina klanjali u tom parku te zahvalio gradonačelniku Altepeu na pomoći bez koje lokalitet ne bi bio restauriran.

Altepe je rekao da povijest treba čuvati od zaborava za buduće generacije i izrazio spremnost da u nerednom razdoblju podrži i druge projekte.

Mutevelija Bakr-babine džamije Emin Švrakić uručio je gostima iz Turske prigodne poklone u znak zahvalnosti za pruženu pomoć.

Prva faza konzervacije arheoloških iskopina u Atmejdanu rađena je 2012. pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa SŽ i Vlade FBiH koja je financirala radove, a prethodili su joj arheološki radovi koje su obavili "Muzej Sarajeva", Zemaljski muzej BiH i Društvo arheologa 1894.

Ta prva faza nazvana je "Medresa" i obuhvatila je konzervaciju iskopina ostataka medrese.

Druga faza rađena je 2014. a uključivala je otkrivanje harema s kompletnim grobnim mjestima, te konzervaciju i sanaciju ostataka Bakr-babine džamije.

Na lokalitetu je izgrađen i most iznad iskopina kako bi posjetiteljima bila omogućena bolja prezentacija arheološkog parka.

Radove su financirali grad Bursa, Općina Stari Grad Sarajevo i Zavod za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Sarajevske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close