DW

VIDEO | Daut i Dane: Najbolji (ne)prijatelji

Kultura / Flash | 12. 08. 2017. u 14:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Listopad 1992. godine, rat u BiH. Susreću se dva vojnika. Bošnjak Daut je brži i "ubija" Srbina Daneta. Četrnaest godina kasnije Daut u kafiću prepoznaje Daneta: "Ja sam te ubio!", kaže mu. "Kako si me ubio, kada vidiš da sam živ?"

Rat se odavno završio. Daut je ostao živ. Preživio je i pakao Srebrenice. Nekoliko godina proveo je u Švedskoj i vratio se. Prvo je u Brezi kod Sarajeva kupio kuću, pa se kasnije vratio u svoje Skelane na Drini. Otvorio je farmu krava, prodaje mlijeko i bavi se poljoprivredom. Jedno večer sjeo je da popije kavu s društvom u kavani, kad ulazi čovjek, pozdravlja sve i sjeda za drugi sto. Daut nije mogao da vjeruje očima.

"To je čovjek kojeg sam ja ubio, kažem društvu. Smiju mi se i vele: "Kako si ga ubio kad vidiš da hoda, živ je". Ne mogu da vjerujem i prilazim neznancu:

"Ja sam tebe ubio, kažem mu", čovjek se smije i odgovara: "Kako si me ubio, kada vidiš da sam živ?"

U prvi mah nevjerica. Riječ po riječ i sve postaje jasno. Daut iznosi sve detalje njihovog prvog susreta, piše DW.

Po istinitoj priči Daneta i Dauta snimljen je dokumentarni film pod naslovom (Ne)Prijatelji koji će biti promoviran 13. kolovoza 2017. godine u programu Sarajevo film festivala.

"Kako si me ubio, kada vidiš da sam živ?" | Svi sadržaji | DW | 12.08.2017

Oktobar 1992, rat u BiH. Susreću se dva vojnika. Bošnjak Daut je brži i "ubija" Srbina Daneta. 14 godina kasnije Daut u kafiću prepoznaje Daneta: „Ja sam te ubio!", kaže mu. „Kako si me ubio, kada vidiš da sam živ"?

Kopirati
Drag cursor here to close