Suradnja

Vladika Grigorije organizirao iftar za mostarskog muftiju

Kultura / Flash | 06. 06. 2017. u 07:47 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njegovo presvećenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije priredio je u Mostaru večeru - iftar za mostarskog muftiju Salema Dedovića i predstavnike Islamske zajednice u Mostaru povodom krsne slave Saborne crkve Svete Trojice.

Pošto predstavnici Islamske zajednice zbog ramazanskog posta nisu prisustvovali slavi Saborne crkve u nedjelju, vladika i mostarsko svećenstvo u ponedjeljak su, poštujući njihova vjerska pravila i želeći da ih ugoste, organizirali posebnu večeru u Vladikinom dvoru u Mostaru.

Vladika Grigorije kaže da su susreti sa predstavnicima Islamske zajednice, pa i sinoćnji iftar u službi onog što propovijedaju. On je dodao da je rat dosta toga poremetio i pokazao ozbiljnu devijaciju u društvu, ali da je na vjerskim velikodostojnicima da to ispravljaju i pokažu što je prava vrijednost.

Muftija Dedović kaže da su vjerski lideri u Hercegovini napravili korak više kada je riječ o susretima i druženjima na svetkovinama i da to više nije neuobičajena stvar, već kontinuitet suradnje, piše Srna.

Vladika Grigorije i muftija Dedović vjeruju da će poruke suaradnje i pozitivni primjeri doći i do vjernika, a posebno do mladih. Večeri u Vladikinom dvoru prisustvovao je i fra Iko Skoko iz franjevačkog samostana u Mostaru.

Prošle godine vladika Grigorije i mostarski svećenici prvi put su organizirali iftar u mostarskom naselju Bijelo Polje za vjernike muslimane s tog područja, a povodom obilježavanja 150 godina postojanja Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u tom mjestu.

Kopirati
Drag cursor here to close