Dan starijih osoba

Baka Janja: Samo nek' je zdravo!

Lifestyle / Flash | 01. 10. 2014. u 16:10 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Živim sama, nemam nikoga muž mi je umro prije trideset godina. Mirovina mi je tri banke, može mi pokriti troškove jedino ako neću jesti svaki dan, kad dođe jeftina struja uključim malo grijanje, kuham... Jedem što imam. Ne može se drukčije, ali samo nek' je zdravo'', rekla je baka Janja Aničić rođena 1925. godine.

Udruga umirovljenika 'Neretva' Mostar u srijedu je povodom Međunarodnog dana starijih osoba posjetila baku Janju, te joj Stojan Livaja član ove udruge udijelio novčani dar i paket s osnovnim potrepštinama.

Baka Janja živi sama, nema djece, a s obzirom na njene godine, kako kaže, zdravlje je dobro služi. U mirovini je skoro 35 godina.

''Radila sam u vešeraju kod vojske u Sjevernom logoru, nije nama bilo loše imaju mašine za pranje peglanje, sve ima. Tamo sam radila više od trideset godina i zaradila najveći dio mirovine, idu godine'', rekla je sjetno baka Janja, te dodala ''život me nikada nije mazio, gola i bosa sam po Raškoj gori skakala i krave čuvala i nije mi žao ničega, pa ni umrijet. Radila bi sada nešto, a ne možeš ništa. Nisam bespomoćna ne boli me ništa, malo leđa kad' se vrijeme mijenja, ali ne možeš više staro, a ja ne mogu mirovat'', kaže baka Janja.

Iz Ministarstva civilnih poslova navode da je jedan od prioriteta socijalnih politika u BiH širenje mreže socijalnih usluga za starije osobe, koje su prepoznate kao posebno ranjiva grupacija, izložena visokom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Bljesak.info je radio istraživanje o životu umirovljenika u našem društvu, koji su zapostavljeni i žive na marginama. A sobzirom na tendencije rasta cijena osnovnih životnih namirnica, umirovljenici nemju ni za osnovne životne potrebe.

Jedan od značajnih izazova za socijalne politike u BiH je starenje stanovništva, a osim demografskih trendova o kojima se često govori, evidentna su i druga obilježja osoba "trećeg doba", priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH povodom Međunarodnog dana starih osoba, koji se obilježava 1. listopada.

Iz Ministarstva ističu da su nove generacije starijih građana sve zdravije i obrazovanije, čime su i njihove potrebe objektivno složenije tako da postojeći oblici društvene brige za ovu populaciju, osim standardne nedostatnosti, postaju i neadekvatni.

S obzirom na to, kvaliteta života starijih osoba u sve većoj mjeri postaje ovisan o vrstama i obujmu društvene brige, odnosno, o distribuciji i dostupnosti socijalnih usluga.

Podsjećamo, Međunarodni dan starih osoba obilježava se 1. listopada, u skladu sa Rezolucijom koju je proglasila Generalna skupština UN 14. prosinca1990. godine s ciljem da se naglasi važnost osiguravanja životnog okruženja koje se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Kopirati
Drag cursor here to close