Lijek za dušu

Boravak uz more mijenja naš mozak na fantastičan način

Lifestyle / Flash | 29. 04. 2017. u 20:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste li i vi oni koji cijele godine maštaju o moru, suncu, kupanju i šetnjama plažom? Nije to ništa krivo jer čovjek se ipak najbolje osjeća u prirodi, a more jest priroda :) Boravak na otvorenom za nas je dobar i na fizičkoj i na mentalnoj razini, a čini se da vrijeme provedeno na plaži ima neke prednosti koje nismo mogli ni zamisliti.

Kada sjedite na plaži, jeste li primijetili kako ste odjednom vrlo smireni i imate taj neki osjećaj spokoja? Da, taj doživljaj naziva se ‘plavi prostor’. Znanstvenici su tako nazvali kombinaciju smirujućih mirisa i zvukova vode koja utječe na naš mozak, evo kako:

1. Boravak na plaži smanjuje stres

More i voda općenito smanjuje stres. Pa ne sastojimo se bezveze od 70 posto vode, zar ne? Bez obzira volite se namakati u plićaku ili otplivati nešto dalje, sigurno ćete se osjećati relaksirano.

2. Potiče kreativnost
U kreativnom ste zastoju? Uputite se na plažu. ‘Plavi prostor’ omogućuje vam da pročistite misli i sagledate probleme i zadatke iz drugog, kreativnijeg kuta.

3. Smanjuje depresija

Šetnja uz plažu, baš kao i meditacija, može pomoći kod smanjenja depresije i lošeg raspoloženja. Valovi imaju pomalo hipnotički zvuk i u kombinaciji s prizorom i mirisima smiruju um i pozitivno utječu na njega.

4. Mijenja perspektivu na život

Uz more i sunce se ponovno povezujemo s prirodom koja je duboko u nama i preko nje uranjamo u svoje iskonsko ja te nam se otvaraju drukčiji vidici.

Kopirati
Drag cursor here to close