Prozor-Rama

FOTO | Nitko nema to što Ustirama ima

Lifestyle / Flash | 16. 08. 2017. u 13:33 Z. Stojanović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustirama zaista ima u sebi jednu posebnost. Ni jedno selo u općini Prozor-Rama u svom imenu nema naziv Rama izuzev Ustirame (Usti-Rama). Samo ime je vjerojatno nastalo jer se nalazi nedaleko od ušća Rame u Neretvu dok ga nije pokrila hidroakumulacija Jablaničkog jezera.

Ustirama je ovih dana bila još po nečemu posebna. U ponedjeljak, 14. kolovoza 2017. godine po prvi put u novijoj povijesti okupili su se ustramljani na svom izuzetno lijepo izletištu Klekovnica.

Okupilo se preko 250 ustramljana.

Ovo okupljanje popratili su sportski sadržaji kao što je turnir u nogometu, bacanje kamena s ramena i potezanje užeta. U nogometnom natjecanju sudjelovale je čak 12 ekipa skoro svih uzrasta sa veoma zanimljivim imenima: Poskoci, Skakavci, Štakori, Huligani, Tuljani, Gnuovi, Janjevci, Ratljani, Vukovi, Štrumfovi, Otpad i Mijuri. U nogometnom natjecanju su svi pobjednici, jer je pobjeda bila u sudjelovanju na ovom događaju. Isto tako je bilo i u potezanju užeta za muškarce. Iste nogometne ekipe su sudjelovali u potezanju užeta. U potezanju užeta sudjelovale su i četiri ekipe žena, a među njima prvo mjesto su osvojile Džaltuše.

Kod muških u bacanju kamena s ramena najbolji je bio Zdravko Antunović, drugo mjesto je zauzeo Tomislav Džalto, a treće Mario Bilić.

Za pravedno suđenje na natjecanjima pobrinuli su se suci Jozo Lončar i Drago Pušić Tašo.
Okupljanje je pratilo iće i piće koje je osigurano uplatom sudionika; muški su plaćali 30 KM, a žene 15 KM, dok je za djecu do 15 godina bilo besplatno. Svoj doprinos dala je i općina Prozor-Rama. Tu je i Šone koji je dao 100 KM i Dado - Barka 100 KM.

Za kvalitetnu vruću janjetinu i odojka pobrinuo se Tomo Bilić koji je posao pečenja izvršio izvrsno i o vlastitom trošku kao doprinos ovom susretu. Anto Džalto Cole je pripremao izuzetno ukusan gulaš na kojem bi zavidjeli i najbolji msteršefovi.

Druženje je bilo više nego izvrsno, još kada je to začinjeno pjesmo uz harmoniku koju je svirao Dragan Džalto Žile. Pjesma se do dugo u noć razlijegala Klekovnicom i Donjoramskom dolinom.

Radost druženje ostat će zabilježena i sigurno će potaknuti i druge na ovakva lijepa i pozitivna okupljanja.

Organizacijski odbor koji su činili Ivan Ban Džalto, Krunoslav Džalto, Tomislav Džalto i Jure Džalto - Sandžija zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli ovoj organizaciji. Pozivaju sve one koji nisu mogli biti ovaj put na susretu da će se naći iduće godine u isto vrijeme i na istom mjestu.

Za dobre i zanimljive fotografije pobrinuli su se Mario Džalto Kamba i Marija Pušić.

Kopirati
Drag cursor here to close