Jednoglasno!

Nakon Irske, sklapanje istospolnih brakova odobreno i na Grenlandu

Lifestyle / Flash | 28. 05. 2015. u 13:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti danske autonomne teritorije Grenlanda su odobrile sklapanje istospolnih brakova i vjerske obrede vjenčanja u crkvama.

Skupština Grenlanda, kao najviše zakonodavno tijelo spomenute regije, sa ukupno 27 zastupnika jednoglasno je izglasala Nacrt zakona koji odobrava sklapanje brakova istospolnih parova.

Nacrt je Skupštini predat još 2010. godine, ali njegovo izglasavanje se tek sada našlo na dnevnom redu jer se tamošnja crkva oštro protivila takvom potezu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacrt usvojenog zakona pripremio je zastupnik iz reda Demokratske stranke Grenlanda Justus Hansen, koji je nakon glasovanja kazao da je pobjeda stigla na kraju petogodišnje borbe za ljudska prava.

Zakon će na snagu stupiti nakon objavljivanja u Službenim listu 1. listopada ove godine.

Grenland je autonomna regija u sastavu Danske, a vlasti u Kopenhagenu su sklapanje istospolnih brakova odobrile prije tri godine.

Prošle nedjelje je u Irskoj održan referendum na kojem je 85 posto glasača podržalo odobravanje brakova između homoseksualaca i Irska je postala postala prva zemlja koja je tu odluku donijela plebiscitom.

Ova odluka je naišla na oštre reakcije Vatikana, koji tvrdi da su te odluke "poraz cijelog čovječanstva".

Kopirati
Drag cursor here to close