Islamska zajednica

''Nelegalno'' prikupljanje pomoći u Mostaru

Lifestyle / Flash | 19. 06. 2017. u 08:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu javnog poziva muslimanima Mostara koje je uputilo putem društvenih mreža Udruženje građana “Zajedno za naš grad” o prikupljanju i distribuciji sadektau-l-fitra Medžlis Islamske zajednice Mostar podsjeća sve svoje članove, muslimane u Mostaru da navedeno udruženje, kao ni bilo koja grupa ili pojedinac nema pravo baviti se organizacijom vjerskih aktivnosti pa ni prikupljanjem sadekatu-l-fitra.

Pojednostavljeno je tretiranje ove obaveze muslimana po principu davanja i primanja s jedne strana a s druge strane je princip izvršavanja obaveze muslimana i konzumiranje prava od strane onih kategorija kojima je to namijenjeno, a Islamska zajednica je ta koja je ovlaštena utvrđivati prioritete.

''Koristimo se prilikom podsjetiti sve vjernike na fetvu reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Mustafe ef. Cerića i dr Husein ef. Kavazovića iz 2011.g. odnosno 2013.g. Reis Cerić je dao jasnu instrukciju o obaveznosti davanja zekata i sadekatu-l-fitra u Fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice u BiH. Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović je u ramazanskoj hutbi 2013.g., 2015.g. i 2017.godine potvrdio fetvu o obaveznosti davanja zekata i sadekatu-l-fitra u Fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice u BiH. I Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH je nakon sagledavanja svih činjenica zauzelo isti stav'', navodi se u priopćenju.

Spomenute odluke i fetva imaju veliku važnost za očuvanje i dalji razvoj organiziranog prikupljanja i raspodjele zekata i sadekatu-l-fitra u okviru Islamske zajednice u BiH i stoga još jednom podsjećaju sve vjernike da je jako važno slijeđenje i primjena ove fetve.

''Zbog svega navedenog želimo još jednom pozvati članove Islamske zajednice da se pridržavaju Fetvi vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH i da zekat i sadekatu-l-fitr uplate u Fond Bjetu-l-mala. Medžlis Islamske zajednice Mostar cijeni napore pojedinaca i udruženja na polju humanitarno socijalnog rada i djelovanja u Mostaru i poziva ih da sve aktivnosti koje se tiču organiziranja vjerskih aktivnosti i propisa isključivo planiraju i realiziraju preko svog matičnog džemata ili Medžlisa IZ-e Mostar'', navodi se u priopćenju Medžlisa Islamske zajednice Mostar.
Udruženje ''Zajedno za naš grad'' je putem društvenih mreža odgovorilo na dano priopćenje Medžlisa, te navode kako ne krše zakon.

''Ukoliko Vi imate odrednice Zakona Federacije BiH molimo da nam ih proslijedite, jer mi radimo po Statutu Udruženja koji je usklađen sa Zakonima Federacije BiH.- Obzirom da mi nismo vjersko Udruženje, smatramo da nismo u obavezi pridržavati se fetvi bilo kojeg islamskog poglavara, u ovom slučaju reisu-l-uleme dr. Kavazovića'', rekli su iz ovog udruženja, te dodali kako žele surađivati sa svim vjerskim institucijama u Mostaru.

''Što se tiče Medžlisa Islamske zajednice Mostara, pozivali smo vas u siječnju 2016.g. na humanitarni koncert, za našeg sada rahmetli Ernesa Džinovića, koji je održan 23.01.2016.g., kao i u ožujku tekuće godine kada smo vam uručili pozivnicu za promoviranje našeg spota i skromnu svečanost za drugu godišnjicu rada Udruženja. Ni na jedan događaj se niste odazvali, što nam je veoma žao. Poslije svega navedenog, povrijeđeni smo postupkom IO Medžlisa Islamske zajednice Mostar. Smatramo da ste nas mogli kontaktirati, e-mailom ili osobnim kontaktom, te se nadamo da ćete nas kao nevladino, nestranačko, nevjersko Udruženje, ubuduće putem e-maila upozoriti ukoliko dođe do kršenja bilo kojeg zakona Federacije BiH, što bismo smatrali prijateljskim, ljudskim načinom komuniciranja.Naše Udruženje će nastaviti raditi po Odluci Upravnog odbora o prikupljanju i dijeljenju sadektau-l-fitra br. 43/06/17 od 14.06.2017.g., dok nas bilo ko, pa i vi dobronamjerno ne upozori na eventualno kršenje bilo kojeg Zakona Federacije BiH. Po našim saznanjima, ne kršimo nijedan Zakon'', navode iz ovog Udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close