Opasna oluja

Norveška: Munja udarila u planinu i ubila 300 sobova

Lifestyle / Flash | 28. 08. 2016. u 20:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 300 divljih sobova pronađeno je mrtvo nakon što je munja pogodila središnji planinski plato u južnoj Norveškoj, objavljeno je u nedjelju.

Oluja je u petak pogodila plato Hardangervidda gdje su dosad pronađena 322 mrtva soba, rekao je glasnogovornik norveškog inspektorata za prirodu Knut Jylend.

Plato Hardangervidda čiji se veliki dio nalazi u nacionalnom parku, popularno je odredište za rekreaciju i dom oko 10.000 divljih sobova.

Inače, sob poznat i kao irvas i karibu, vrsta je jelena  jedinog predstavnika svoje potporodice koji naseljava tundre sjeverne Euroazije, Sjeverne Amerike i Grenlanda. Udomaćeni sobovi se većinom mogu naći u Skandinaviji i sjevernoj Rusiji, dok divlji sobovi obitavaju u Norveškoj, Sjevernoj Americi i na Islandu (gdje su ih ljudi doveli u 18. stoljeću).

Posljednje utočište divljih sobova se nalazi u dijelovima južne Norveške, piše Wikipedia. Južna granica njihova prirodnog staništa je približno oko 62° sjeverne geografske širine. Početkom 20. stoljeća nekoliko sobova iz Norveške je uvedeno na južnoatlantske otoke Južne Georgije. Dva prepoznatljiva krda danas još preživljavaju na tim otocima, razdvojena ledenjacima. Njihov broj nije nikada veći od nekoliko tisuća, ali su postali simbol otočja, te njihova zastava i grb imaju lik soba.

Kopirati
Drag cursor here to close