Konferencija

Obrazovanje osobe s invaliditetom nije privilegija već osnovno ljudsko pravo

Lifestyle / Flash | 19. 06. 2017. u 16:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zgradi Parlamentarne skupštine u Sarajevu počela je Konferencija „Pravo na inkluzivno obrazovanje“ u organizaciji UNICEF-a BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH. Planirano je da tijekom dva dana više od 60 sudionica i sudionika iz BiH uz sudjelovanje međunarodnih ekspertica i eksperata raspravlja o Opštem komentaru na član 24. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom o inkluzivnom obrazovanju, postignu suglasnost i obavežu se oko zajedničke vizije i puta napretka u oblasti inkluzivnog obrazovanja u BiH. Uz to će imati priliku i da podijele i prodiskutiraju iskustva i znanja iz BiH, regiona i EU kako bi se podržala provedba obaveza iz člana 24. Konvencije te pripremile i usvojile preporuke Konferencije za podršku vladama u BiH za provedbu i održivost inkluzivnog obrazovnog sustava za sve osobe.

U rujnu 2016. godine Odbor Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom koju je BiH ratificirala 2010. godine usvojio je i objavio Opći komentar na član 24. koji daje smjernice za 166 država koje su ratificirale Konvenciju o ispunjavanju obaveza iz člana 24. po kojem su „Države potpisnice dužne osigurati inkluzivni obrazovni sustav na svim nivoima i cjeloživotno učenje“ što je dobra osnova za adresiranje ključnih pitanja u inkluzivnim obrazovnim procesima i reformama obrazovanja u BiH i organizaciju Konferencije na ovu temu.

“Pravo na obrazovanje je prepoznato i ugrađeno u Ustav BiH i oba entiteta. Član 24. Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom dodatno naglašava ključna pitanja u inkluzivnim obrazovnim procesima i reformama obrazovanja, posebno naglašavajući da obrazovanje za osobe s invaliditetom nije nikakva privilegija, niti povlastica, nego osnovno ljudsko pravo, koje se kao takvo treba percipirati i primjenjivati u svakodnevnom životu”, kazao je na otvaranju Konferencije ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović podsjećajući kako BiH ima izrađen Akcioni plan implementacije preporuka “koje će doprinijeti unapređenju inkluzivnog obrazovanja i daljem razvoju inkluzivnih obrazovnih politika”:

“Akcijski plan za BiH predstavlja osnovu za naredne aktivnosti koje bi trebale biti prepoznate kao platforma za osmišljavanje politika djelovanja u sferi inkluzije, od unapređenja nastavničkih kompetencija, preko razvoja sustava podrške inkluzivnom obrazovanju, pa do redefiniranja upisne politike”, naglasio je ministar Osmanović.

Predstavnica UNICEF-a za BiH Geeta Narayan istaknula je kako noviji podaci pokazuju kako 6,5 posto djece od dvije do devet godina ima određene poteškoće u razvoju.

“Veliki broj te djece nisu u školi, nevidljiva su, pa čak i zaboravljena. Istraživanja širom svijeta pokazuju kako je veća vjerojatnoća da djeca s poteškoćama budu siromašna i ostanu u siromaštvu zbog nedostatka edukacije i mogućnosti za posao. Osiguravanje pristupa inkluzivnom i kvalitetnom obrazovanju ključno je za razbijanje kruga siromaštva i isključenosti. To znači transformiranje kulture, politika i praksi u formalnom i neformalnom obrazovnom okruženju kako bi se osiguralo da je edukacija istinski dostupna i pristupačna za svu djecu kako bi rasla i razvijala se, kazala je Geeta Narayan na otvaranju Konferencije.

Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava BiH, govorila je o aktivnostima koje BiH provodi kada je u pitanju inkluzija, glavnim preprekama u realizaciji aktivnosti i planovima, ističući važnost Opšteg komentara na član 24. Konvencije:

“Inkluzivno obrazovanje je veoma bitno za europski put BiH, a Opći komentar Komiteta Konvencije pokretač je za sve članice da naprave iskorak kada je inkluzija u pitanju”, kazala je Saliha Đuderija.

Mobiliziranje i informiranje širokog spektra ključnih aktera o važnosti i viziji inkluzivnog obrazovanja, kako je navedeno u Konvenciji, utjecat će na odluke i strategije za postizanje ciljeva inkluzivnog obrazovanja. Konferencija će biti strukturirana oko tema kao što su uloga specijalnih škola, obrazovanje učitelja i nastavnika i profesionalni razvoj za inkluziju, škole kao organizacije za učenje i međusektorska suradnja.

Očekuje se da se tijekom konferencije ključni akteri na svim nivoima u BiH informiraju i obavežu se da implementiraju mjere iz Opšteg komentara 4 člana 24. Konvencije; da se sudionice i sudionici Konferencije upoznaju s dobrim praksama vezanim za implementaciju člana 24. u BiH, regionu i u EU te se obavežu da ih koriste u najboljem interesu djece u BiH; te da se upoznaju s generalnim preporukama dokumenta “Poziv na akciju” o inkluzivnom obrazovanju.

Kopirati
Drag cursor here to close