Razbijanje mitova

Ovo je gola istina o seksu u braku

Lifestyle / Seksualnost | 19. 07. 2014. u 08:30 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odnosi i veze komplicirani su i kada je baš sve u najboljem redu, a zamislite tipični bračni život s obiteljskim obavezama, poslom i svim ostalim problemima. I, gdje je tu seks? Možda ćete se začuditi, ali parovi koji rade na svome odnosu itekako uživaju u dobrom seksu.

Mit 1: Prva bračna noć mora biti za pamćenje

Kako su nas do sada naučile sočne scene iz filmova ili opisi iz knjiga, seks u prvoj bračnoj noći vrhunac je slavlja koji mladenci iščekuju cijeli dan. Ali većina 'običnih likova' iz stvarnog života zna da je to zapravo precijenjeno. Profesor sociologije Pepper Schwartz sa sveučilišta u Washingtonu izdao je knjigu o odnosima i vezama te iz svojih istraživanja potvrđuje tu tezu. Kaže kako su mladenci često umorni od cijele ceremonije i ne doživljavaju seks kao imperativ te večeri. Osim toga, neki se parovi čuvaju do braka pa je taj prvi intimni susret nespretan te je daleko od onoga što će biti ubuduće. Schwartz naglašava za časopis Shape kako je na dan vjenčanja od seksa važnija ceremonija i njeno značenje.

Mit 2: U braku strasti umiru polako, ali sigurno

Da, kada se jednom tako dobro upoznate i znate svaki detalj jedno o drugome, teško je biti strastven kao u prvih nekoliko mjeseci. No seks u braku može biti i više nego odličan ako oboje ulože malo truda. Ako vam se čini da ste zapeli u kolotečini, promijenite male stvari za početak. Iznenadite partnera masažom, seksi SMS-om ili nekim drugim potezom. To zaista ne iziskuje neko posebno vrijeme i pripremu, ali ćete se pomalo prisjetiti zašto ste prije češće uživali u seksu.

Mit br. 3: Način života kriv je za nedostatak seksa

Kad seks stavite daleko od liste prioriteta, sigurno ćete reći da je način života poput posla, odgoja djece i obiteljskih obaveza kriv za nedostatak intimnih odnosa. Ono što odmah možete učiniti jest jednostavno i taj dio života staviti na listu prioriteta. Baš kao i s drugim stvarima u životu, nema rezultata bez uloženog truda. Pospremanje kuće i slične obaveze uvijek možete odraditi neki drugi dan. Jednostavno odaberite večer za sebe i partnera i ostavite neopeglani veš ili izlazak za neki drugi dan.

Mit br. 4 Seks u braku jednostavno je dosadan

Ovaj je mit jedan od glavnih razloga zbog kojih se ljudi teško odlučuju na bračnu obavezu ili dugu vezu općenito. Jednostavno misle da seks s jednom te istom osobom za cijeli život ne može biti dobar. Zabluda se krije u pretpostavci da je nemoguće biti strastven s jednom osobom dugi niz godina pa odmah postavljamo dijagnozu – dosadno. Psihologinja i terapeutkinja Gilda Carle, autorica knjige '99 Prescriptions to Fidelity', tvrdi za Woman's Day da se radi o upravo suprotnom. Kada nekoga tako dugo poznajete, puno ste sigurniji u sve što radite pa to vrijedi i za seks. Postajete otvoreniji prema eksperimentiranju i odavanju tajnih želja poput fantazija koje ste oduvijek željeli provesti u djelo.

Na kraju se zaista sve svodi samo na jedno – seks u braku može biti fantastičan ako se potrudite pronaći vremena i volje za njega. I ne zaboravite one trenutke poslije, kada se osjećate smireno, voljeno i sigurno. Osim toga, do sada već sigurno znate i koliko zdravstvenih beneficija nosi redovan seksualni život.

Kopirati
Drag cursor here to close