Ramska obitelj

Pedeseta obljetnica braka Marka i Ljubice Brković

Lifestyle / Flash | 16. 08. 2017. u 06:46 Z. Stojanović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dati obećanje drugom čovjeku ne predstavlja veliku poteškoću. No, dati ga jedno drugom i Bogu, izreći obećanje pred zajednicom te ga i održati, pogotovo kada dođu životne oluje, nije lako. Ipak, da je to moguće posvjedočili su svojim primjerom Marko Brković i Ljubica r. Krešo, koji su 14. kolovoza 2017. godine proslavilo svoj jubilej, 50 godina kršćanskog braka.

Prije pedeset godina, 11. siječnja 1967., pod svetom misom u Gospinoj crkvi na Šćitu Marko Brković i Ljubica r. Krešo izrekli su pred Bogom i ljudima svoju bračnu privolu, obećavši jedno drugom vjernost i ljubav do groba, uz nazočnost crkvenih kumova Stipe i Mate Brkovića, rodbine i prijatelja. Istog datuma na Šćitu su vjenčani i Jure Bradić i Danica r. Ivanika. Vjenčatelj je bio fra Mladen Lucić.

Isto tako su pod svetom misom 14. kolovoza 2017. godine u filijalnoj crkvi sv. Nikole Tavelića na Orašcu Marko i Ljubica obnovili i potvrdili svoju bračnu privolu u nazočnosti svoje djece, unučadi, rodbine, prijatelja i fratara (fra Ivana Šarčevića, fra Ivana Jelića, fra Mije Šarčevića, fra Jure Perića, fra Miljenka Petričevića, fra Mate Topića, fra Stjepana Lovrića i fra Marka Ćorića) zahvalivši Bogu za pedeset godina bračnog života. U kršćanskom braku rodili su troje djece: Ankica, Anđelko i fra Tomislav. Ankica i Anđelko podarili su im šestero unučadi.

Marko je radni vijek započeo radeći pet godina u Austriji i Njemačkoj, a nastavio u Hrvatskoj do mirovine. Ljubica je ostajala kući brinući se za rast, odgoj i školovanje djece, čekajući muža i djecu da se vrate iz bijela svijeta kako bi ih ponovno ispraćala u tuđinu.

Živjelo se skromno, kao i kod drugih ramskih obitelji njihova vremena, ali reducirano na blagoslovljenu jednostavnost.

Neka Bog podari još mnogo godina ovozemaljskog života Marku i Ljubici!

Kopirati
Drag cursor here to close