Beograd

Policija će ipak štiti sudionike Parade ponosa

Lifestyle / Flash | 23. 09. 2014. u 11:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije, usprkos najavljenom štrajku Neovisnog sindikata policije (NSP), osiguravat će sudionike Parade ponosa, ako srbijanska Vlada donese odluku da se ta manifestacija održi.

"Osigurat ćemo minimalni proces rada, što je naša zakonska obaveza isto kao što nam je zakonska obaveza da se Parada ponosa održi, ukoliko Vlada tako odluči", izjavio je danas državni tajnik MUP-a Milosav Miličković, javlja Fena.
On je rekao da će MUP sigurno osiguravati taj skup "onako kako rade ozbiljne države u suvremenom i demokratskom društvu, kakvo je naše".

Miličković je istaknuo i da štrajk Neovisnog policijskog sindikata neće utjecati na ishod eventualnog održavanja Parade ponosa, prenosi Fena.

"Osobno mislim da će Pride biti održan, jer nema razloga da ga ne bude, ali odluku o tome donosi Vlada", rekao je Miličković.

Inače, Parada ponosa trebala bi se održati u nedjelju, 28. rujna, u Beogradu, dok je Neovisni sindikat policije početak štrajka za 26. rujna, piše Fena.

Parada ponosa i ove je godine u žarištu interesa srbijanske javnosti, a hoće li ona uopće biti održava ovisit će o procjeni sigurnosne situacije koju donosi Vlada Srbije.

Po ovom pitanju danas se oglasila i Srpska pravoslavna crkva, koja je u svom priopćenju za javnost navela kako se radi o "besprizornom skupu nametnutom Srbiji i Beogradu" te se dodaju kako pripadnici gay populacije imaju pravo paradirati "ali samo o svom i trošku svojih nalogodavaca".

"Imate pravo paradirati, ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu, tako i za osiguranje, no ne o trošku Srbije - bombardirane, razorene, moralno i ekonomski osakaćene, osiromašene, poplavljene, na stup srama prikovane", navodi se u priopćenju koje je potpisao patrijarh Irinej.

Kopirati
Drag cursor here to close