Humanitarna akcija

Pomozimo Emiru Tojagi u borbi protiv ALS-a

Lifestyle / Flash | 23. 09. 2014. u 14:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarac Emir Tojaga (60), dugogodišnji je radnik sa mladima kroz Plesno rekreativni klub RONDO, a Mostarcima je poznat i kao organizator plesne manifestacije Quadrilla za maturante.

Međutim, ovo nije tekst o Emirovim plesnim pothvatima, nego poziv u pomoć u borbi protiv opake bolesti. Naime, Emiru Tojagi dijagnosticiran je smrtonosni ALS, amiotrofična lateralna skleroza.

ALS je bolest za koju klasična medicina nema lijeka, a ne zna joj se ni uzrok. Procjenjuje se 1-2 osobe na 100,000 stanovnika oboli od ove rijetke bolesti.

ALS je bolest motornog neurona koja veoma brzo napreduje te u vrlo kratkom periodu dovodi do paralize mišića, invaliditeta i na kraju smrti. Oboljeli gubi sposobnost hodanja, gutanja i govora, a na kraju i disanja. Posljednji prestaju funkcionirati mišići gutanja, pa oboljeli umiru od posljedica gušenja.

Naime posljednju fazu bolesti karakteriše potpuna paraliza, a oboljeli je mentalno potpuno očuvan - mozak i dalje normalno funkcionira.

Bolest tako brzo napreduje da Tojaga od početka augusta do danas ne može se kretati sam, govor mu je otežan, a o njemu se 24 sata brine supruga.

Problemi su počeli početkom listopada 2013. kao slabost u lijevoj ruci, zatim nozi, da bi uslijedila operacija vratnih pršljenova u svibnju ove godine.

Prije mjesec dana u KBC Mostar dijagnosticirana mu je Amiotrofična lateralna skleroza (ALS)

Jedina nada oboljelima od ove opake bolesti je liječenje alternativnom metodom presađivanja matičnih stanica koja se provodi u Pekingu, u ReLife International Medical Centru.

Da metoda može biti učinkovita dokazuje mladi Kristijan Horvat, mladić iz Hrvatske koji je otišao u Kinu na liječenje i kojem se zdravstveno stanje poboljšalo. Iz Pekinga se uskoro vraća i gospodin Božo Džepina iz Travnika za čiji je put i terapiju prikupljen novac.

Kineska metoda je jedina nada oboljelima od ove bolesti pa tako i našem sugrađaninu Emiru Tojagi. Bolnica ReLife International Medical Centar pregledala je njegove nalaze i potvrdila da je Tojaga prihvatljiv za liječenje.

Troškovi liječenja i puta iznose između 60.000 i 75.000 KM.

Pomozite Emiru Tojagi da ode u Kinu po svoju šansu za život.

Uplate se mogu izvršiti na račun (vlasnik računa Mirjana Tojaga – supruga):

Račun za KM valutu: 092018580-8 (Raiffaisen bank 1610000000000011)

Devizni račun: SWIFT CODE: RZBABA2S, IBAN CODE: BA391612200012580995

Kontakt osoba:

Mirjana Tojaga
e-mail: [email protected]
mob: 063 707 619

Kopirati
Drag cursor here to close