Mostarske balerine

Prof. Ćehić: Najuspješnija godina za Balet Mostar Arabesque

Lifestyle / Flash | 09. 07. 2017. u 16:24 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iza plesne škole ''Balet Mostar Arabesque'' ovogodišnja sezona je bila i više nego uspješna, nižući uspjehe osim na državnoj i na međunarodnoj razini.

Svjetsko plesno natjecanje

Tako su nedavno je u Njemačkoj, u gradu Offenburgu gdje je održano svjetsko finale Dance World Cup Offenburg 2017, od 23.06. do 01.07.2017 sudjelovali plesači iz 47 zemalja svijeta. ''Balet Mostar Arabesque'' je sa svoje četiri koreografije u različitim kategorijama, u sveukupnom plasmanu osvojio veći broj bodova, nego na Balkanskim kvalifikacijama.

Balkanske su se kvalifikacije održale 11. veljače 2017. u Zenici, na kojima se BMA predstavio sa svojim repertoarom, osvojivši 11 prvih mjesta u različitim kategorijama, a s četiri grupne koreografije, zasluženo se kvalificirao na svjetsko finale.

''Sama organizacija puta nije bila nimalo laka, ali se sve teškoće na kraju relativiziraju u odnosu na dobiveno iskustvo djece. Pravi je doživljaj dijeliti ogromni prostor za zagrijavanje, kao i pozornicu, s baletnim akademijama iz Portugala, Engleske, Njemačke, gdje neposredno možete vidjeti veliku svakodnevnu posvećenost i kontinuitet u radu. Na njihovu sreću, i njihova društvena sredina se odnosi drugačije prema tom vrhunskom sportu i umjetnosti. Nadam se da će refleksija dobivenog iskustva biti poticaj za dalji rad, ne samo djece koja su bila u Offenburgu, nego i ostalih balerinica, koje imaju želju da jednog dana zaplešu u takvom kontekstu'', rekla je prof. Arleta Ćehić povodom sudjelovanja na finalu DWC 2017.

Nadalje, prof. Ćehić podsjeća na plodonosnu 2016/17., gdje je u okviru suradnje s direkcijom baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, udruge Let.ba i američkog veleposlanstva, u studenom 2016, u Mostaru gostovala Carolyn Dorfman Dance Company iz New Yorka i djeci Balet Mostar Arabesque i ostalim zainteresiranima, održala nadahnjujuću radionicu modernog pokreta i promišljanja.

Humani baletani

U istom mjesecu je BMA održao treći po redu mini - koncert za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju i posebnim potrebama, i uručio novčanu donaciju udruzi Sunce, a u prosincu je po drugi put bio dio mjuzikla ''Dvoje iz Galileje'' u režiji Richarda Monteza i svojim jedinstvenim performansom uveličao ovaj događaj koji se održao u Čitluku.

Pored tradicionalnog otvaranja prestižnog regionalnog događaja Večernjakovog pečata i dječjeg Festivala Male Melodije Mostara, BMA je uvijek spreman odazvati se događajima i Festivalima za djecu sa posebnim potrebama (United World College), kao i završnim svečanostima osnovnih i srednjih škola, kao i visokoškolskim ustanovama u Mostaru.

Ponos baletne škole

Ipak, posebno mjesto pridaje velikom uspjehu tri svoje balerine: Nike Banović (12 godina), Ive Stanić (13 godina) i Ene Macić (12 godina), koje su na Drugom državnom i prvom regionalnom natjecanju baleta Balance od 27. - 29.5.2017 u Sarajevu, u VII kategoriji srednjih baletskih škola, osvojile dva druga i jedno treće mjesto.

''U konkurenciji srednjih baletskih škola iz Beograda, Pančeva i Sarajeva, to je svakako svojevrsno priznanje radu našeg baleta, koji ima neusporedivo skromnije uvjete rada'', istaknula je prof. Ćehić.

Poslije 14. srpnja i sudjelovanju u obilježavanju godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru sa svojevrsnim performance-om direktno na Starom mostu, slijedi ljetna pauza, nakon koje se vraćaju uobičajenom usvajanju novih znanja i priprema za sljedeći koncert i natjecanja, navodi se u priopćenju iz baletne škole.

Kopirati
Drag cursor here to close