Savjet pedijatrice

SKB Mostar za Bljesak: Na što treba paziti na moru s djecom

Prilikom boravka na moru važna je adekvatna hidracija
Lifestyle / Flash | 04. 08. 2017. u 11:29 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spas od vrućih ljetnih dana naši sugrađani traže najčešće na moru, no kako bi dani provedeni s najmilijima na odmoru prošli bezbrižno potrebno je slijediti nekoliko jednostavnih pravila.

Bljesak.info je razgovarao s predstojnicom Klinike za dječje bolesti SKB Mostar, liječnicom prim. mr. sc. Vesnom Brkić, te donosimo preventivne mjere za ljetovanje i odmor s djecom.

Prilikom boravka na moru važna je adekvatna hidracija, zatim zlatno pravilo ne izlaganja djece suncu u periodu od 11 do 17 sati, konzumiranje hrane i pića iz sigurnih izvora, te ne mijenjati često temperaturu okoline (kao ulaska i izlaska iz klimatiziranih prostorija).

''Prije samoga odlaska s djecom na put, provjerite osobne isprave, ako su djeca kronični bolesnici medicinsku dokumentaciju i Th. bolesnički list u slučaju da završite u nekoj zdravstvenoj ustanovi, toplomjer, lijekove za obaranje temperature poput sirupa i čepića, sredstva protiv uboda insekata, protiv alergije, te za zaštitu krema za sunčanje UV faktora 30-50'', tvrdi liječnica Brkić za Bljesak.info.

Najčešći hitni slučajevi koji nastaju na plaži su toplotna iscrpljenost (i sunčanica), opekline, ubodi insekata, te utapanje.

Toplotna iscrpljenost i toplotni udar (sunčanica)

Toplotna iscrpljenost je blaži oblik iscrpljenosti organizma zbog dehidracije i izloženosti visokim temperaturama. Znakovi su vrtoglavica, glavobolja i poremećaj termoregulacije.

Toplinska iscrpljenost i toplinski udar se češće javljaju u slučajevima kada uz visoku temperaturu imamo i visoku vlažnost. Potrebna je pažnja, adekvatno uzimanje tekućine te smanjenje tjelesne aktivnosti.

Opekline

Opekline su česte promijene na koži koje nastaju zbog izlaganja suncu. Postoje više stupnjeva opeklina.

Najvažnija je profilaksa kremama za sunčanje i ne izlaganje suncu kada je UV indeks najveći. Opekline se liječe kremama koje pomažu obnovi i epitelizaciji.

Ubodi insekata

U najvećem broju slučajeva ubod insekta uzrokuje malu lokalnu reakciju, lokalno crvenilo i otok. Ona može biti minimalna i praktički beznačajna, što je najčešće i slučaj. Dijete se uglavnom žali samo na svrbež. Takva reakcija prolazi sama od sebe te najčešće ne zahtijeva intervenciju. Kako bi se ipak ublažili simptomi svrbeža može se staviti hladan oblog.

''Veću pozornost treba obratiti na ubode koji su se dogodili na području glave, tj. blizu ili u ustima, blizu oka ili na području uha. Ubodi na tim mjestima imaju veću sklonost nešto izraženijoj reakciji, crvenilo i oteknuće može biti veće i značajnije, a samim time dijete će se često žaliti i na bol. U tim slučajevima potražite pomoć svog liječnika'', tvrdi dr. Brkić za Bljesak.info.

Utapanje

Utapanje se može svugdje dogoditi. Bez obzira na mehanizam utapanja dominantan fiziološki poremećaj je akutna hipoksija (nedostatak kisika), koja s progresivnom metaboličkom acidozom (pH krvi je nizak) i hiperkapnijom (povišenim ugljičnim dioksidom u krvi) dovodi do zastoja srca, te naposljetku i smrti.

Značajno je da oko 10-15% utopljenika umire sa "suhim plućima" jer refleksno suženje grkljana sprečava ulazak vode u pluća. To se najčešće događa kod mlađih osoba, te u slučaju naglog ulaska u hladnu vodu kad se podražuje živac koji dovodi do suženja grkljana (vagalni refleks). Kod utapanja nužna je žurna pomoć i primjena tehnika bazičnog oživljavanja.

Slijedeći upute liječnice Brkić odmor iz snova s djecom ne može poći po zlu, no u slučaju nesretnog slučaja odmah se obratite najbližoj ambulanti.

Kopirati
Drag cursor here to close