Očuvano od ledenog doba

Slovenske bukove šume na popisu UNESCO-a

Lifestyle / Flash | 22. 07. 2017. u 09:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski šumski rezervat Krokar i Snežnik-Ždrocle uvršteni su na popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a, što je drugi put da se neka slovenska prirodna znamenitost uvrstila na popis nakon što je prije 30 godina uvršten speleološki park.

Slovenski šumski rezervati na popis UNESCO-a uvršteni su zbog izuzetno očuvanih staništa bukve koja se po istraživanjima nekih slovenskih speleologa jedino na području današnje Slovenije očuvala u vrijeme ledenog doba, te se na kraju tog razdoblja proširila u ostale dijelove Europe.

Ministrica za okoliš i prostor Irena Majcen kazala je da je riječ ne samo o priznanju Sloveniji nego i generacijama slovenskih šumarskih stručnjaka koji su inzistirali na očuvanju i proširenju bukovih šuma.

"Naše aktivnosti i pažnju sada je potrebno usmjeriti prema upravljanju bukovim šumama, što bi moglo izazvati porast zanimanja i posjeta tim područjima", kazala je ministrica, naglašavajući važan turistički potencijal mjesta koje je UNESCO uvrstio na popis prirodne baštine pod svojim pokroviteljstvom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close