Podrška ekologiji

Stari most u zelenom povodom Dana zaštite životne sredine

Lifestyle / Flash | 05. 06. 2017. u 20:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stari most u Mostaru večeras je obojen u zeleno povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine.

To je dan koji se obilježava u cijelom svijetu svakog 5. lipnja kroz razne aktivnosti i kampanje, s ciljem da se skrene pozornosti javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Ovaj datum odredila Generalna skupština Ujedinjenih naroda jer je tog dana 1972. godine održana Konferencija o zaštiti životne sredine u Stockholmu. Na konferenciji se okupilo 113 država, koje su pripremile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne suradnje s ciljem zaštite životne sredine.

Globalni pokrovitelj Svjetskog dana okoliša je Program UN-a za okoliš, a u Bosni i Hercegovini se obilježava nizom aktivnosti uz temu povezanosti s prirodom.

Ova tema odabrana je kao globalna tema obilježavanja Svjetskog dana okoliša i poziva na razmišljanje ljudi o njihovoj ulozi u prirodi, prisnoj zavisnosti od nje, te izaziva na osmišljavanje načina da iskusi i cijeni tu suštinsku povezanost.

Razlog za ovu temu je zbog činjenice da u posljednjim desetljećima, postignuća u oblasti znanosti i rastući ekološki problemi potiču na prepoznavanje brojnih načina na koje prirodni sustavi podržavaju dobrobit i prosperitet.

Ove godine zadatak promocije zaštite okoline ima Kanada, zemlja prelijepog prirodnog naslijeđa, ali i zemlja ekonomskog prosperiteta, dokaz da ekonomski napredak ne mora nužno sa sobom da nosi i uništavanje ljudskog okruženja.

Obilježavanje Dana zaštite životne okoline važan je događaj za ovu zemlju koja slavi 150 godina postojanja. U znak podrške zaštiti prirode Kanada će ove godine omogućiti besplatan ulazak u svoje nacionalne parkove.

Kopirati
Drag cursor here to close