Briga za zdravlje

U Mostaru obilježavanje svjetskog dana srca

Lifestyle / Flash | 23. 09. 2014. u 12:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, u Mostaru će u organizaciji Sportskog saveza Grada Mostara i Udruženja kardiologa HNŽ od 22. do 29. rujna biti organizirano niz aktivnosti, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare upriličenoj tim povodom.

Po riječima kardiologa doc.dr. Emira Fazlibegovića, u četvrtak, 25. septembra će biti upriličen naučni simpozij "Kardiovaskularne bolesti i antikoagulanti terapija sa NOAC Xarelto", dok će Planinarsko sportsko društvo u nedjelju, 28. rujna, održati pokaznu vježbu penjanja i spašavanja na stijeni, a izviđači pokaznu vježbu razvijanja šatora. U sklopu navedene akcije, Crveni križ Grada Mostara organizirat će pokaznu vježbu terenske jedinice o kardiopulmonalnoj reanimaciji.

Tim povodom, Sportski savez Grada Mostara organizirat će 27. rujna tradicionalnu uličnu utrku- cross za sve učenike osnovnih i srednjih škola Grada Mostara, kao i studentske populacije, piše Fena.

''Cilj je da se udružimo i da udružimo sve napore da popravimo stanje koje je katastrofalno'', kazao je Fazlibegović, istakavši i sudjelovanje vjerskih organizacija u promociji zdravih stilova života, koje, kako je dodao, već godinama podržavaju ovu akciju.

Govoreći o prevenciji bolesti srca, Fazlibegović je kazao da je čuvena svjetska studija pokazala kako bi se sa samo tri postupka u prevenciji: prestanak pušenja, fizička aktivnost i kontrola šećera, tlaka i masnoća broj oboljelih smanjio za pola, navodi Fena.

''Izuzetno nam je drago što doprinosimo obilježavanju Dana srca u našem gradu. Vjerujemo da ćemo skrećući pažnju na utjecaj i značaj tjelesnog vježbanja na zdravlje mladih ljudi dobiti jedno zdravo društvo koje će upravo ove faktore rizika eliminirati'', kazao je viši menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara Dženan Šuta.

Aktivnosti u sklopu obilježavanja Svjetskog dana srca podržali su, uz ostale, Zavod za javno zdravstvo HNŽ, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ, Crveni križ Mostar i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close