Bjelašnica

Uz grah i čaj otvorena zimska turistička sezona

Lifestyle / Flash | 21. 12. 2014. u 14:40 Sa,M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz bogat kulturno-umjetnički program u prisustvu velikog broja građana, danas je u 13 sati ispred hotela "Maršal" na Bjelašnici svečano otvorena zimska turistička sezona 2014./2015. na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prostor platoa Bjelašnice na današnjem otvorenju ispunio je veliki broj građana koji su se družili uz porcije graha te čaja koji je također podijeljen.

Manifestaciju otvorenja zimske sezone uveličali su zborovi osnovnih škola te izvedbe gimnazijskog benda kao i narodne igre folklornog društva "Bjelašnica".

Prema riječima ministra gospodarstva Kantona Sarajevo Emira Hrenovice, veliki broj građana na Bjelašnici danas dobar je pokazatelj da je zimska sezona u Kantonu Sarajevo važan i veliki događaj.

"Ovaj događaj ovdje je najava jedne dobre sezone", kazao je Hrenovica pored ostalog u razgovoru za AA dodajući kako vremenske prilike nisu omogućile planirano besplatno skijanje za sve građane.

Građani su s druge strane uživali šetajući i sankajući se, a ugostiteljski objekti na Bjelašnici danas su ispunjeni do posljednjeg mjesta.

Oni najmlađi uživaju fotografirajući se sa maskotama dok oni odrasli posjećuju kutak bjelašničkog kraja sa proizvodima Bjelašnice te druge štandove.

"Važno je da 10 do 20 tisuća ljudi izađe na ovaj zrak i da ovo postane jedna tradicija ne samo zimi već i ljeti", zaključio je Hrenovica.

Također je dodao kako je ispred hotela "Maršal" danas, pored zimske sezone, svečano otvorena i prva drvena info kućica za turiste.

"Otvaramo danas i prvi info punkt Direkcije za turizam i na ovom mjestu građani će moći saznati sve novine iz oblasti turizma. Kućica je najava da napravimo još deset ovakvih kućica na ovom platou", zaključio je.

Da će ovogodišnja zimska sezona biti drugačija u odnosu na prethodne, mišljenja je i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović.

"Ova sezona bit će specifična jer se u siječnju u grad Sarajevo vraća olimpijska zastava", kazao je te dodao kako se nada kako će se u Sarajevo ponovno vratiti duh koji je grad imao za vrijeme olimpijskih igara '84. godine.

Kada je riječ o zimskoj sezoni koja slijedi, Čović je kazao kako se nada da će svi građani kao i organiziacijski timovi ove godine imati puno više sreće nego prethodnih godina.

Na pripremi današnjeg otvorenja posebno su radili radnici poduzeća ZOI 84, smatra v.d direktora KJP ZOI 84 Midhat Hubijar.

"Današnji dan je, prema broju građana ovdje, pokazatelj da je ZOI 84 dobro radio posljednjih mjesec dana. ZOI će svakako biti spreman da izađe u svim svojim kapacitetima svim građanima. Svi događaji koji su planirani za sezonu bit će vođeni i rađeni predviđenom dinamikom. Nadam se će vremenski uvjeti biti prilagođeni", kazao je Hubijar.

Na pitanje novinara o neuspješnosti protekle tri zimske turističke sezone, Hubijar je istakao kako se potrebno fokusirati i na ljetnu sezonu.

"Strategija ZOI-a '84 jeste da se ne bazira samo na zimskoj sezoni koja traje tri mjeseca. Mislim da je bitno da se ZOI posveti i ljetnoj sezoni", kazao je.

Budući da je prošlogodišnja zimska turistička sezona na planinama bila je izuzetno loša zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i visokih temperatura, što je rezultiralo nedostatkom snijega, Hubijar je kazao kako su cijene sezonskih ski-karata koje se koriste na stazama Bjelašnice i Igmana snižene za 50 posto u odnosu na prošlogodišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close