Radionica u Mostaru

Zdrave prehrambene navike iz djetinjska ostaju za cijeli život

Lifestyle / Zdravlje | 04. 05. 2017. u 09:16 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trudnoća i porod su fiziološke pojave, ali to ne znači da smo za njih od rođenja pripremljeni. ''Dužnost je liječnika, obitelji i okoline ne prepadati trudnicu, ne buditi strahove i stvarati paniku, nego na prijateljski način pomoći trudnici za sve ono što ju čeka tijekom trudnoće, poroda i prve skrbi oko novorođenčeta'', poruka je koju je ginekologinja dr. Tanja Krešić poslala roditeljima na radionici ''Kako se hraniti za 1, a misliti na 2+'' održanoj u mostarskom Mepas Mallu.

''Osnova dojenja je u upornosti i ustrajnosti majke na uspostavljanju dojenja s bebom. Dojenje je jednako važno i za majku i za bebu kako za fizički razvoj bebe, tako i za fizički oporavak majke nakon poroda. Jednako je važan i psihički segment dojenja koje prirodno umiruje majku, a bebi daje osjećaj bliskosti i sigurnosti'', istaknula je Rusmira Arapović, savjetnica za dojenje. Arapović je dodala kako je važno pružiti podršku rodiljama u dojenju.

Informiranje djece o pravilnoj prehrani te uvođenje zdravih prehrambenih navika od najranije dobi jako je važno za optimalne i zdrave prehrambene sklonosti kroz cijeli život. Zašto ne početi dok su još u maminom stomaku?

''Upoznajte djecu s voćem, povrćem i namirnicama neophodnim za zdrav rast i razvoj – na taj način osigurat ćemo da biraju što žele da jedu i pomoći ćemo djeci da naprave prvi, mali korak ka samostalnosti'', dodale su Nevena Panža, magistra nutricionizma i Vedina Kurtović – Ajanović, psihologinja.

Istaknule su kako je važno uključiti sve članove obitelji u proces prehrane i pružiti djeci dovoljno obrazaca ponašanja i zdravih navika koje su vrijedne kopiranja.

Paralelno s radionicom za roditelje održana je igraonica za djecu na temu ''Oživljavanje zaboravljenih igara'', gdje je školovana odgajateljica naučila djecu kako se igraju guma, klikeri i školica.

''Budi tu'' zajednica aktivnih roditelja za cilj ima promovirati pedagoški pristup roditeljstvu i pružiti podršku roditeljima. Poruke koje želimo poslati roditeljima kroz naš rad su: MANJE BRIGE, VIŠE RADOSTI – Svi se nalazimo u sličnim izazovima s mališanima, problem je važno osvijestiti i o njemu razgovarati.

MALI KORACI U PRAVOM SMJERU – Pomaže nam da sagledamo mogućnosti i iskustva pedagoga praktičara. Neki od savjeta pomoći će i nama - roditeljima. BUDI TU I BUDI SA SRCEM U TOMU - Spremno pružamo podršku roditeljima koji žele nešto više od roditeljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close