Ulična (ne)kultura

Zviždanje za ženama tretirat će se kao seksualno uznemiravanje

Lifestyle / Zdravlje | 25. 09. 2017. u 14:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojne su žene puno puta u životu iskusile da neki muškarac, ili više njih, zazviždi na ulici za njima, a suočavale su se i s neznancima koji im priđu i zatraže broj telefona. Upravo s takvim ponašanjem, "uličnim uznemiravanjem", namjeravaju se obračunati u Francuskoj i okončati "mačo kulturu" na ulicama.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom kampanje je obećao da će zaustaviti dosađivanje u javnom prijevozu i na ulicama, a sada je Marlene Schiappa, državna tajnica za jednakost spolova, osnovala višestranačku radnu skupinu koja će raditi na zakonskom prijedlogu koji bi kriminalizirao takvo uznemiravajuće ponašanje u javnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Schiappa je ranije ove godine sugerirala kako bi se zviždanje i praćenje, te traženje broja telefona novčano kažnjavalo na licu mjesta, ali iznos kazne tek treba utvrditi. Državna tajnica kaže kako je seksualno uznemiravanje na ulici veliki fenomen u Francuskoj.

''To je trenutak kad muškarac hoda iza žene, govori joj, a ona ne može učiniti ništa jer je sama, ne viče tražeći pomoć, misli "nije strašno, nastavit ću hodati i pobjeći". Muškarci smatraju da je to prihvatljivo, samo se zabavljaju, oni su "francuski ljubavnici"'', kaže Marlene Schiappa.

Naravno, obostrano očijukanje ne bi postalo ilegalno, a kad se tijekom razgovora s nekim zatraži broj telefona, to se ne bi smatralo uznemiravanjem.

Dakako, prijedlog za kriminalizacijom zviždanja za ženama na ulici nije bez protivnika. Odvjetnici kažu kako nije jasno kako će se delikt prijavljivati i kažnjavati, te da će ga biti teško dokazati. Ima i onih koji smatraju kako se ovakvim prijedlogom otišlo predaleko.

U SAD-u države različito zakonski definiraju ulično uznemiravanje. Primjerice, u Minnesoti su ilegalni verbalno uznemiravanje i snimanje fotografija "ispod suknje", a u New Yorku se ulično uznemiravanje kažnjava globom od 250 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close