Deep Web

Akcija Cryptus: U akciji zajedno s Njemačkom uhićeni hakeri u Živinicama!

Sci-Tech / Internet | 29. 02. 2016. u 09:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru velike međunarodne akcije "Cryptus" uhićene su dvije osumnjičene osobe na području Živinica.

Riječ je o akciji Tužiteljstva BiH i partnerskih agencija Njemačke kojom je izvršeni pretresi više desetina osumnjičenih osoba, a u okviru zajedničke borbe protiv organiziranog kriminala i sofisticiranih oblika teških krivičnih djela putem računalnog sustava.

Kako navodi Tužiteljstvo BiH, u najvećoj operativnoj tajnosti i povjerljivosti, u proteklih nekoliko dana provedena je koordinirana akcija partnerskih institucija BiH i SR Njemačke, u borbi protiv uvezane mreže počinitelja kaznenih djela, na području dvije zemlje, koji se za činjenje kaznenih djela i kriminalnih aktivnosti, koriste najsuvremenijim kompjuterskim tehnologijama.

Na terenu se nalazio istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, koji je koordinirao zajednički rad policijskih službenika MUP-a RS i Federalne uprave policije, a u provođenju aktivnosti podršku su pružali i operativci OSA BiH.

Nakon višemjesečne specijalističke istrage, u BiH su na području Živnica lišeni slobode osumnjičeni Asmir Mulaj, rođen 1988. godine, u mjestu Istok, Srbija, državljanin BiH, te Kenad Muminović, rođen 1990. godine u Užicu, državljanin BiH.

Usporedo sa njihovim hapšenje, izvršeni su pretresi stanova, objekata, garaža i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni. U pretresima je pronađena određena sofisticirana kompjuterska oprema, kao i određena količina opojnih droga.

Navedeni su osumnjičeni za sudjelovanje u radu ilegalnog internet servisa, koji je korišten za izvršenje većeg broja krivičnih djela, kao i pružanje infrastrukture za izvršenje krivičnih djela (ilegalna kupovina i prodaja opojnih droga, oružja i drugih nedozvoljenih sredstava, podataka o bankovnim karticama i sredstvima plaćanja, kao i podataka o osobnim dokumentima i ispravama i druga kaznena djela).

Mulaj i Muminović sumnjiče se za kaznena djela: organizirani kriminal (članak 250. KZ BiH), pranje novca (članak 209. KZ BiH), neovlašteni promet opojnih droga (članak 195. KZ BiH), krivotvorenje kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje (članak 276. KZ RS) te krivotvorenje isprave (članak 377. KZ RS).

Organizirana kriminalna skupina je, prema prikupljenim dokazima, djelovala na području Njemačke, BiH, Austrije, Švicarske i drugih područja na kojima se govori njemački jezik.

Nakon uhićenja poduzete su aktivnosti sprječavanja uništavanja dokaza i osiguranja prisustva osumnjičenih na kompjuterskom sustavu, kako bi se prikupili dokazi, kao i pretres digitalnih nosača podataka, hard diskova, USB memorija i ostale računarske opreme, te sprječavanje automatskog uništavanja i enkripcije podataka.

Ova operacija, predstavlja jednu od najvećih dosadašnjih istraga kompjuterskog kriminala u BiH i regiji, u koju su uz predstavnike Tužiteljstva BiH bili uključeni i policijski djelatnici specijalizirani za kompjuterski i visokotehnološki kriminal iz MUP-a RS i Federalne uprave policije, a na temelju odobrenja međunarodne pravne pomoći, bili su prisutni i eksperti za kompjuterski kriminal iz SR Njemačke.

Na području SR Njemačke i EU, provedena je akcija koja je obuhvatila više desetina osoba, za koje su prikupljeni dokazi da su sudjelovale u nelegalnim i kriminogenim aktivnostima putem interneta.

Kopirati
Drag cursor here to close