'Pet do dvanaest'

BiH spada među zemlje s najnižom stopom oboljelih od HIV/AIDS-a

Sci-Tech / Flash | 01. 12. 2015. u 11:56 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina spada u zemlje s najnižom stopom oboljelih od HIV/ AIDS-a. Od kraja 1986. godine kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om do kraja 2015. godine, u BiH je registrirano 287 osoba s HIV infekcijom. Taj podatak u odnosu na zemlje u okruženju pokazuje da BiH ima nisku stopu oboljenja'', rekla je u Mostaru na konferenciji za medije glavna federalna epidemiologinja Jelena Ravlija.

Posebno je istaknula kako je BiH istovremeno i zemlja s niskom stopom testiranih, a slična situacija je i u regiji.

TESTIRANJE NA HIV

Kako i zašto se testirati?
1. Jeste li ikada imali seksualni odnos bez kondoma s osobom čiji HIV status ne znate?
2. Jeste li ikada koristili zajednički pribor kod upotrebe droge injekcijom i nazalno?
3. Imate li više seksualnih partnera ili ih često mijenjate?
4. Jeste li bili u kontaktu s netestiranom krvlju i sekretima (sjemena tekućina i vaginalni sekret)

Ako ste na jedno od navedenih pitanja odgovorili s DA savjetuje se da se testirate na HIV.

''Ovo su rezultati intenzivnog rada proteklih devet godina  na prevenciji i kontroli u suradnji s UNDP-jem. Nadamo se da će tako i ostati, iako u vremenu koje je pred nama ne znamo hoće li BiH biti u stanju nastaviti s istom dinamikom i sadržajem kao proteklih devet godina'', dodala je Ravlija.

Naime, čak 30 posto osoba, zbog neurađenog testiranja ne znaju da su HIV pozitivne, izjavila je Ravilja. Od vođenja statistike kada je u pitanju AIDS, kaže Ravlija, broj osoba koji su umrli od AIDS-a, i s AIDS-om u BiH iznosi 64.

''U BiH je inficirano sedam osoba na 100 tisuća stanovnika, u Srbiji je taj broj 29 osoba na 100 tisuću stanovnika, u Hrvatskoj 27, a u Crboj Gori 20. Situacija je za sada zadovoljavajuća, ali uvijek moramo biti na oprezu, uprvo zato smo i napravili ovaj sat. Ne smijemo stati moramo nastaviti'', rekao je prim dr. Zlatko Vučina.

Nažalost, nadodao je doktor, u društvu još uvijek postoji stigmatizacija prema zaraženim osobama. Ravlija je pojasnila kako su rađena dva istraživanja, jedan o stimatizaciji i diskriminaciji zdravstvenih djelatnika, dok su u drugo uključene osobe koje žive s HIV/AIDS-om.

''Postoji određen stupanj stigmatizacije čak i u kategoriji onih koji pružaju zdravstvenu uslugu, najviše zbog neznanja. Uvijek je dobro znati, da se HIV/AIDS ne dobiva već uzima, dakle ako se radnik ponaša u skladu s pravilima neće biti problema'', kaže Vučina.

Ravlija je dodala kako je jako vrijedna suradnja s UNDP-om, te osnivanje centara za anonimno testiranje, što su sigurna mjesta gdje se osobe mogu testirati bez straha da će dobiti etiketu.

Voditeljica Regionalnoga ureda UNDP-a u Mostaru Božena Kaltak kaže kako je kroz UN-ov program za razvoj putem globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a i tuberkuloze u BiH do sada uloženo oko 40 milijuna dolara.

Inače, razdoblju 2006. do 2015. godine ukupno je u okviru Projekta HIV obnovljeno, opremljeno i u funkciju stavljeno 22 centra za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje (DPST), gdje je testirano 64 503 ljudi, zatim je podržano 5 infektivnih klinika, 16 centara za detoksikaciju i pružanje zamjenske terapije te 11 drop in centara. Nadalje, u progam podrške uključeno je 1225 korisnika droga. Kao krajnji rezultat projekta Vijeće ministara usvojilo je Strategiju za odgovor na HIV/AIDS u BiH 2011 - 2016.

Tijekom današnjeg obilježavanja nadležni su ponovili kako je testiranje na HIV anonimno te pozvali sve građane koji sumnjaju na taj virus da se testiraju.

KAKO SE HIV PRENOSI

Tri su glavna načina prenosa HIV-a i to:

- Nezaštićenim seksualnim kontaktom sa zaraženom osobom

- Kontaktom sa zaraženom krvi (najčešće razmjenom igala i šprica osoba koje injektiraju droge, opremom za tetoviranje, piercing, transfuzijama netestirane krvi)

- S majke na dijete za vrijeme trudnoće, porođaja ili dojenja

Upamtite HIV se ne prenosi uobičajenim socijalnim kotaktima!

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close