Prognoze

Ebolom će se zaraziti 20 tisuća osoba

Sci-Tech / Flash | 23. 09. 2014. u 11:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo istraživanje WHO-a upozorava kako bi do listopada diljem svijeta moglo biti preko 20.000 slučajeva zaraženih od ebole, ukoliko se ne ojačaju mjere za suzbijanje galopirajuće epidemije, prenosi Time.

''Procjenjujemo, uzimajući u obzir trenutnu stopu rasta oboljelih, da će broj potvrđenih i mogućih slučajeva zaraze do novembra u Gvineji biti 5.740, u Liberiji 9.890, u Sijera Leoneu 5.000, što će ukupno premašiti 20.000 slučajeva, ukoliko se ništa ne poduzme'', stoji u izvještaju koje je objavio New England Journal of Medicine.

Virus ebole se primarno širi putem tjelesnih tekućina pacijenata koji pokazuju simptome bolesti. Prenošenje bolesti se sprječava putem rane dijagnoze, praćenja kontakata među osobama, izolacijom pacijenata, kontrolom infekcije i sigurnim pokopima preminulih od bolesti.

''Ako ne zaustavimo epidemiju u bližoj budućnosti, ovo će poprimiti dimenzije katastrofe. Strahujemo da će se ebola nastaniti kao stalan "pratitelj" ljudske populacije'', rekao je Christopher Dye, koautor izvještaja i strateški direktor WHO-a, piše Fena.

S druge strane, podsjetimo kako su neovisni zdravstveni stručnjaci preporučili su Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) da nema potrebe za uspostavljanjem generalne zabrane putovanja ili trgovine sa zapadnoafričkim zemljama pogođenim epidemijom ebole.

''Otkazivanje letova i druga putna ograničenja nastavljaju izolaciju pogođenih zemalja što dovodi do štetnih ekonomskih posljedica'', navedeno je u priopćenju stručnog odbora za izvanredne situacije, prenijela je agencija Reuters.

Od ebole je u pet zapadnoafričkih zemalja preminulo 2.630 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close