Zdravstvena vijeća

Edukacijski film: Koja su prava pacijenata?

Sci-Tech / Flash | 04. 03. 2015. u 11:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edukacijski film 'Zdravstvena vijeća u teoriji i praksi', realiziran u okviru projekta Unapređenje prava pacijenata u BiH koji implementira Mreža Naše društvo uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, premijerno je prikazan na okruglom stolu 'Uloga zdravstvenih vijeća u unapređenju prava pacijenata' održanom u Konjicu 26. veljače.

Cilj filma je informirati građane o ulozi zdravstvenih vijeća u oblasti praćenja i unapređenje prava pacijenata, potaknuti priču o nužnosti uspostavljanja partnerskih odnosa u sustavu zdravstva, ali i prikazati trenutno stanje kada je u pitanju implementacija Zakona o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata vezano za formiranje zdravstvenih vijeća.

Zbog čega zdravstvena vijeća, kao jedini mehanizam koji uključuje predstavnike pacijenata, nisu zaživjela u praksi? Što povezuje rad zdravstvenih vijeća i komisije za prigovore unutar zdravstvenih institucija? Koliko građani općenito poznaju koncept prava pacijenata? Znaju li tko kontrolira provedbu zdravstvene zaštite?

''Ovo su samo neka od pitanja na koja smo pokušali pronaći odgovore kroz razgovor s građanima, kao i s predstavnicima nevladinih organizacija Novi pogled, ICVA, Dokukino i Futura, predstavnicima Doma zdravlja Mostar i SKB-a Mostar, Ministarstva zdravstva HNŽ-a, Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača itd.'', rekli su za Bljesak.info iz Udruge Futura.

Ističu kako je zamjenica ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a na spomenutom okruglom stolu informirala prisutne da je nadležno ministarstvo formiralo zdravstveno vijeće na razini HNŽ-a.

''Drugim riječima, učinili su još jedan korak u odnosu na izjavu glasnogovornika prikazanu u edukacijskom filmu vezano za donošenje pravilnika o zdravstvenom vijeću'', rekli su iz Future te napomenuli kako su sve informacije o pravima pacijenata dostupne na Internetu.

Kopirati
Drag cursor here to close