Nešto poput ''Momentsa''?

Facebook u Kini tajno testira novu aplikaciju

Sci-Tech / Flash | 15. 08. 2017. u 07:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebook je u Kini službeno blokiran od 2009. godine, a odnedavno su onemogućene i pojedine WhatsApp usluge.

Izvršni direktor kompanije, Mark Zuckerberg, već godinama radi na unaprjeđenju odnosa s kineskim službenicima, a da bi pokazao koliko je u tome odlučan, godinu dana je učio mandarinski jezik.

Paul Mozur, novinar New York Timesa, nedavno je u kineskom Apple Storeu primijetio aplikaciju Colorful Balloons koja izuzetno podsjeća na Moments, Facebookovu postojeću aplikaciju za dijeljenje fotografija, piše Zimo.co.

Mozer je najprije pomislio da je riječ o lažnoj kompaniji, ali se zatim sjetio žene koja se pojavila na fotografiji prilikom sastanka Facebookovih predstavnika i kineske vlade. Kada je novinar kontaktirao Facebook da bi utvrdio stoji li poznati tehnološki div zaista iza nove aplikacije, predstavnici kompanije poslali su sljedeće priopćenje.

"Odavno je poznato da smo zainteresirani za kinesko tržište, tako da neprestano učimo nove stvari o toj zemlji, sa željom da što bolje razumijemo njenu kulturu. Trenutno smo okupirani unaprjeđenjem razvoja kineskog biznisa i pomaganjem kineskim developerima da se probiju na nova tržišta putem naših platformi za marketing".

Kada je riječ o internetu, Kina predstavlja jedno od najvećih tržišta na svijetu, ali s najviše izazova. Podsjećamo da je Google 2010. godine u toj zemlji onemogućio rad svog preglednika, uz obrazloženje da su pravila cenzuriranja previše stroga.

Facebook je također pokušao izgladiti odnose s Kinom stvaranjem novog alata za cenzuru koja automatski uklanja određene vrste postova u određenim geografskim područjima, prenio je New York Times u studenom prošle godine.

Na ovoj aplikaciji Facebook radi u tajnosti i nije jasno kako je s njom planiraju osvojiti kinesko tržište, no vrijeme će pokazati je li cenzuri u Kini zaista došao kraj...

Kopirati
Drag cursor here to close