Napredak tehnologija

Googleova robotika stiže i u operacijske dvorane

Sci-Tech / Flash | 31. 03. 2015. u 18:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neki od Googleovih projekata i planova budućnosti koje razvijaju u svom tajnom Google X laboratoriju vezani su uz medicinu (traže načine putem kojih bi poboljšali zdravlje ljudi i produžili živote) i robotiku.

Jedan od njihovih posljednjih projekata povezuje upravo ove dvije stvari te, u suradnji s kompanijom Johnson&Johnson, Google razvija platformu za razvoj 'robotskih asistenata' koji bi trebali pomagati kirurzima u izvođenju operacija, a u budućnosti operacije bi možda mogli izvoditi i sami roboti.

Brojni znanstvenici i stručnjaci poput npr. Billa Gatesa do sada su više puta upozorili na ubrzani razvoj robotike i umjetne inteligencije te kako će roboti u budućnosti ljudima uzeti veliki dio poslova poput vozača, konobara i dostavljača – što se medicine tiče, danas je teško zamisliti da će roboti u potpunosti sami obavljati operacije, no mogli bi biti od velike pomoću kao asistenti.

Inače, Johnson&Johnson, među inim, proizvodi i medicinsku opremu, a Googleovci će, u okviru ovog sporazuma, istraživati nove načine na koji softver i hardver mogu poboljšati tu opremu, prenosi Zimo.co.

''Našom suradnjom na naprednoj kirurškoj robotici profitirat će kirurzi, pacijenti i cjelokupni zdravstveni sustav'', objavili su povodom partnerstva s Googleom iz Johnson&Johnsona te dodali kako će zajedno stvoriti platformu koja će omogućiti integriranje naprednih tehnologija u operacijske sale.

Korištenje napredne robotike u operacijama omogućit će kirurzima 'bolji pristup, kontrolu i točnost prilikom izvođenja operacija', a ovakav način operacija smanjit će ožiljke i traume pacijenata, dok će oporavak nakon operacija biti brži.

Kopirati
Drag cursor here to close