Hadžić: Centar za kontrolu zračnog prostora za pet dana počinje s radom u punom radnom vremenu

Sci-Tech / Flash | 01. 10. 2014. u 14:33 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić izjavio je da Centar Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) u Nedžarićima u Sarajevu počinje s radom u punom radnom vremenu za pet dana, otkada će tehnika i kontrolori letenja raditi 24 sata, sedam dana u tjednu.

Pojasnio je da je preuzimanje kontrole bh. zračnog prostora od BHANSA-e proces koji po fazama provjerava i odobrava Europska organizacija za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) te da je preuzimanje počelo i prije 1. listopada 2014.

- Finalna faza tranzicije započela je 15. rujna i trajat će do kraja studenog tekuće godine. S ponosom mogu reći da smo zapravo i prije 1. listopada započeli s aktivnostima kontrole našeg neba - istakao je Hadžić.

Dodao je da je trenutno u tijeku konverzija bh. kontrolora letenja na lokalni sustav i karakteristike zračnog prostora, te da se započelo s operacijama sa smanjenim kapacitetom.

Na sastanku održanom u Bruxellesu 16. srpnja 2014., kojem su nazočili predstavnici regulatornih agencija i pružatelja usluga Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, a u organizaciji direktora EUROCONTROL-a Franka Brenera, dogovoren je period finalne faze tranzicijskog razdoblja preuzimanja kontrole bh. neba od BHANSA-e.

Hadžić je precizirao da je za sustav kontrole letenja utrošeno oko 38 milijuna KM, od čega su oko 34 milijuna KM osigurana kreditnim sredstvima EBRD-a, a pet milijuna KM odvojeno je iz proračuna Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), odnosno iz sredstava ostvarenih na temelju rutnih naknada.

Dodao je da je sva instalirana oprema uspješno testirana u suradnji sa susjednim pružateljima usluga, te da je činjenica da je od polovine rujan započela finalna konverzija na lokalni sustav potvrda operativno-tehničke spremnosti.

- Što se tiče financijske dobiti, do kraja 2016. očekivana dobit je oko 165 milijuna KM. BHANSA, kao neprofitna agencija dužna je sredstva pravdati EUROCONTROL-u i namjenski ih trošiti za opremu i školovanje zaposlenika koji rade na poslovima pružanja usluga u zračnoj plovidbi i ta sredstva nije moguće trošiti za druge namjene - naglasio je Hadžić.

Podcrtao je da se korist države ogleda u plaćanju režija, PDV-a i carina na svu opremu i usluge koju agencija uvozi, te angažiranjem lokalnih firmi za operativne troškove.

Tehničko osoblje školovano je kroz ugovor o nabavci i instalaciji opreme, dok se operativno osoblje - kontrolori letenja, u ovom trenutku školuje na lokalnom simulatoru u Mostaru.

Njihovim prelaskom u Centar u Nedžarićima u Sarajevu započet će inicijalne operacije o čemu će javnost biti obaviještena.

EUROCONTROL je 13. kolovoza 2014. službeno objavio početak tranzicijskog razdoblja naše kontrole nad vlastitim nebom.

Kopirati
Drag cursor here to close