katsenit

Hrvati otkrili novi materijal

Sci-Tech / Znanost | 26. 03. 2015. u 13:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstveni tim predvođen dr. sc. Ivanom Halaszom s Instituta Ruđer Bošković i dr. sc. Tomislavom Friščićem s montrealskog Sveučilišta McGill otkrio je novi neobični materijal - katsenit.

Ovo otkriće, do kojeg su došli uz pomoć metode difrakcije rendgenskog zračenja, izravan je dokaz da mehanokemijska sinteza omogućava dobivanje novih materijala koje je inače teško ili nemoguće dobiti, priopćili su iz IRB-a. Rad je objavio i ugledni časopis Nature Communications, što, poručuju iz IRB-a, potvrđuje da je riječ o otkriću koje će značajno doprinijeti razvoju mehanokemije.

Znanstvenici su novi materijal nazvali katsenit u čast kolegi Athanassiosu D. Katsenisu, koji je prvi autor na radu, prenosi Agencija VLM.

'Važno je istaknuti da je ovaj novi materijal otkriven u sustavu koji se intenzivno istražuje posljednjih desetak godina, a koji ima potencijal za primjenu kod skladištenja i razdvajanje plinova. Usprkos svim dosadašnjim istraživanjima, katsenit do sad nije bio otkriven. Stoga su ovi rezultati važni je predstavljaju prvi konkretan iskorak u korist onog u što se već odavno sumnja, a to je da postupak mljevenja stvara međufaze sa strukturama koje nisu ostvarive u uobičajenim uvjetima', rekao je Halasz.

'Iako ovaj novi materijal najvjerojatnije neće doživjeti svoju praktičnu primjenu, jer se radi o kratkoživućem materijalu, njegovo otkriće predstavlja iskorak u razumijevanju obrade materijala na industrijskoj skali i otvara sasvim novu okolinu za generiranje prethodno nedostupnih struktura', komentirao je Friščić.

Kopirati
Drag cursor here to close