Preventivno!

I Mostar nabavlja zaštitna odjela i opremu za eventualnu pojavu ebole?!

Sci-Tech / Flash | 22. 10. 2014. u 09:32 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je ravnatelj KCU Sarajevo Damir Aganović rekao kako ova zdravstvena ustanova aktivno radi na pripremama u slučaju pojave ebole u BiH, i drugi medicinski centri su iznijeli podatke o ovome procesu.

Kako doznaje Večernji list, ovoga tjedna je u SKB-u Mostar održan sastanak na kojem se razgovaralo o kupovini zaštitnih odijela i ostale potrebne opreme koja će se koristiti u slučaju pojave ebole na ovim prostorima.

Prije nekoliko dana je ravnatelj KCU Sarajevo Damir Aganović rekao kako se može očekivati pojava ebole na ovim prostorima.

Drugi stručnjaci su oprezniji i nisu u javnost izlazili s ovakvim procjenama. Ebola još nikada nije dijagnosticirana u BiH i domaći stručnjaci nemaju iskustva u borbi s ovom bolesti. Svi se nadaju kako će tako ostati i u budućnosti, odnosno, kako u BiH neće biti slučajeva zaraze.

''Ne želimo izazvati paniku ili strah kod ljudi, ali moramo biti spremni u slučaju da se ova bolest pojavi na ovim prostorima'' rekli su za Večernjak kratko sudionici spomenutog sastanka.

''Da, pripreme se obavljaju u Mostaru, Sarajevu, Tuzli'', potvrdila je dr. Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja. Ona je rekla kako su procedure poznate te kako zdravstveni sustav mora biti pripremljen za izvanrednu situaciju kao što je pojava ebole u BiH.

''Potrebno je izvršiti brojne pripreme za slučaj pojave ebole na ovim prostorima. Javnost zna da je nekoliko osoba bilo pod monitoringom, ali se na kraju pokazalo da ne boluju od ebole. Ako se pojave zaraženi na ovim prostorima, mi moramo odmah djelovati'' naglasila je dr. Ravlija.

Ona ističe kako javnost treba razlikovati karantenu od izolacije, te kako se u ovim slučajevima moraju osigurati sredstva za svu potrebnu opremu koja će se koristiti u slučaju pojave ebole.

''Ljudi koji su u karanteni ne moraju biti bolesni. Oni provode vrijeme u karanteni dok se ne dokaže da su oboljeli. Oni koji su oboljeli od ebole, ako ih bude u BiH, oni će biti u izolaciji. Odlučeno je da Sarajevo bude centar u kojem će se hospitalizirati oni koji eventualno obole od ebole.

Drugi medicinski centri moraju pripremiti posebna odijela, vozila i ostali materijal koji će se koristiti za prijevoz oboljelog do Sarajeva. Naravno da sve ovo izaziva određene materijalne troškove, ali u ovim situacijama nema mjesta za štednju. Sva potrebna oprema mora biti osigurana kako bi mogli djelovati u slučaju pojave ebole'', objasnila je dr. Ravlija za Večernji list.

Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) najozbiljnije je pristupio organiziranju rada u smislu zbrinjavanja sumnjivog, odnosno oboljelog od ebole te maksimalnoj zaštiti zdravstvenih radnika.

Iz te medicinske ustanove navode da je u tom smislu određen prostor u kojem će biti smješten privremeni izolacijski punkt (Dnevna bolnica Psihijatrijske klinike), koji je potrebno namjenski adaptirati, prenosi Fena.

''Predviđena je nabavka kreveta s negativnim tlakom i pratećom opremom adekvatnog biosigurnosnog nivoa. Također je predviđena nabavka zaštitne lične opreme i potrošnog materijala te nabavka određenih lijekova'', navode iz KCUS-a.

Ističu da se uposlenici KCUS-a svakodnevno educiraju i unapređuju znanja, ''jer je pojava ebole nešto sa čime se i mi i veliki dio ostatka svijeta prvi put suočavamo''.

''Zbog toga je u tijeku i prilagođavanje procedura koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija'', ističu iz KCUS-a.

Naglašavaju da redovno prate izvještaje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o širenju tog virusa te dodaju da se trude da postignu maksimum u smislu priprema za moguće suočavanje s virusom ebola u našoj zemlji.

''Trudimo se da postignemo maksimum u danom trenutku, u smislu priprema za moguće suočavanje s virusom ebola. U taj proces uključene su sve razine zdravstvenog susema Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo zdravstva, Federalni zavod za javno zdravstvo, Federalni sanitarni inspektorat i DGS'',navode iz KCUS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close