Cyber napadi

Islamistički hakeri napali više od 19 tisuća francuskih web-stranica

Sci-Tech / Internet | 18. 01. 2015. u 09:30 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon prošlotjednog napada na sjedište pariškog satiričkog lista Charlie Hebdo, čini se da su se sada napadi na Francusku preselili i na Internet. Od 10. siječnja pa do danas izvedeni su distribuirani napadi uskraćivanjem usluga (DDoS napadi) na više od 19 tisuća francuskih web-stranica, prenosi bug.hr.

Prema admiralu Arnaudu Coustilliereu, zapovjedniku odjela za obranu od cyber napada, većinu DDoS napada izvele su tri skupine islamističkih hakera: Cyber vojska Bliskog istoka, Fallaga tim i Cyber kalifat.

Mete napada bile su razne vladine stranice, ali i određene veće i manje francuske privatne tvrtke. Većina napada bili su DDoS napadi niske razine, a nekoliko napada je uključivalo neovlaštenu izmjenu naslovne stranice (tzv. defacing).

Prema izvješću tvrtke Radware, cyber napadima na Francusku se pridružila i četvrta islamistička skupina poznata pod imenom AnonGhost.

Skupina je napala web-stranice nekoliko mjesnih odbora iz predgrađa Pariza te zamijenila uobičajen sadržaj propagandnim materijalom zloglasne islamističke skupine ISIS.

Također, njihove mete napada bile su i web-stranice jedne banke, telekomunikacijskog operatera i medijske kuće.

Kopirati
Drag cursor here to close