Sve se može

Kako prosvjednici u Hong Kongu love zabranjeni internet?

Sci-Tech / Flash | 02. 10. 2014. u 06:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hongkonška poslovna zona poprište je velikih prodemokratskih prosvjeda, a mnogi od prosvjednika koriste mrežu koja ne zahtijeva odašiljače ili Wi-Fi lokacije.

Oni naime koriste aplikaciju FireChat koju podupire "mesh network" (isprepletena mreža) koja mobitelima omogućuje da formiraju vlastiti privremeni internet.

Ovakva umrežavanja pokazala su se vrlo učinkovita u vremenima prirodnih katastrofa ili političkih nemira kada je iz određenih razloga onemogućena kablovsko ili bežično povezivanje, piše Poslovni Dnevnik.

Tako primjerice u Iraku deseci tisuća ljudi koriste FireChat kako bi komunicirali unatoč Vladinim restrikcijama zbog Islamske države, u Tajvanu su se zbog slabijih signala okrenuli aplikaciji, dok je u Hong Kongu Fire Chat preuzelo čak 100.000 korisnika.

"Isprepletene mreže" vrlo su jaki alat za komunikaciju jer ne postoji način da se prekine, osim da se na svakom mobilnom uređaju ugasi Bluetooth, a to je praktički nemoguće.

Ovakvo umrežavanje vrlo je jednostavno, praktično i predstavlja budućnost s obzirom na sve veću raširenost korištenja pametnih telefona, prenosi Poslovni Dnevnik.

Kako ovakvim načinom komunikacije svaki uređaj postaje svojevrsni router, svatko tko se pridruži "isprepletenoj mreži" ugrađuje svoju ciglu u novu vrstu komunikacije, pa bi tako kroz godinu - dvije traženje signala i Wi-Fi mogli postati stvar prošlosti.

Kopirati
Drag cursor here to close