Insight

Kina lansirala svoj prvi svemirski teleskop s rendgenskim zrakama

Sci-Tech / Flash | 15. 06. 2017. u 15:14 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je u svemir lansirala svoj prvi teleskop s rendgenskim zrakama za istraživanje crnih rupa i pulsara, što je nova etapa u njezinom ambicioznom svemirskom programu.

Mehanizam od 2,5 tone je u orbitu izbacila raketa Long March-4B u 4 sata po srednjoeuropskom vremenu iz lansirnog centra u Jiuquanu, u pustinji Gobi, navela je agencija Nova Kina.

Teleskop "Insight" će omogućiti kineskim znanstvenicima promatranje magnetskih polja i unutrašnjost pulsara, kao i bolje razumijevanje nastanka crnih rupa.

Crne rupe se obično teško otkrivaju, ali kad materija upadne u crnu rupu, ubrzava se i zagrijava te emtira rendgenske zrake, javlja Zimo.co.

Znanstvenici će pomoću ovog teleskopa proučavati kako koristiti pulsare za navigaciju svemirskih letjelica. Uvjereni su kako će otkrića do kojih bi mogli doći uz pomoć ovog teleskopa mogla promijeniti naše shvaćanje fizike.

Kina ulaže milijarde eura u svoje svemirske programe kako bi uhvatila korak s Europom i Sjedinjenim Državama.

"Insight će potaknuti razvoj svemirske astronomije te poboljšati kinesku tehnologiju za otkrivanje rendgenskih zraka", dodaje isti izvor.

Kina je u travnju lansirala svoj prvi teretni svemirski brod prema svemirskom laboratoriju, ključan korak prema postaji s posadom do 2022. godine.

Kina je također prošlog mjeseca otvorila "Mjesečevu palaču", zatvoreni laboratorij na Zemlji koji simulira okoliš Mjeseca.

U usporedbi s drugim teleskopima, "Insight" ima veće područje za otkrivanje i za širi raspon energije, zbog čega će njime biti moguće učinkovitije pretraživati galaksiju.

Kopirati
Drag cursor here to close