Globalno pitanje društva

Koliko zapravo vrijedi naša privatnost na društvenim mrežama?

Sci-Tech / Flash | 18. 04. 2014. u 09:45 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je društvene mreže u susjednim zemljama preplavio feomen 'Uživo iz', korisnici društvene mreže Facebook, objeručke su zagrlili ovu ideju, te su je prenijeli u naš grad.

Svi pobornici ove ideje tako uživo mogu pratiti pratiti stanje u školama, javnom prijevozu, kafićima, klubovima, itd. Princip funkcioniranja stranice je isti, vi fotografiju snimite, pošaljete administratorima stranice, a oni je objave.

Već ranije smo pisali o tome kako su kreirane stranice 'Uživo iz mostarskih buseva' i 'Uživo iz mostarskih kafića'. Neki su ljubitelji takve popularnosti, ali brojnima smeta.

Samo od sebe se nameće pitanje, može li se to smatrati narušavanjem privatnosti?

Pravilo ne postoji

U razgovoru za Bljesak.info Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za tisak i online medije u BiH, ističe kako nema pravila za socijalne mreže, a privatnost jeste ugrožena i to jako.

''Ne postoji pravilo, osim generalnih uvjeta za korištenje socijalne mreže, postavljene od vlasnika/osnivača mreže. U puno slučajeva, pored generalnih, "pravila" na socijalnim mrežama uspostavljaju sami vlasnici profila ili kreatori grupa'', rekla je Zurovac.

Po njezinu mišljenju, društvene mreže su globalno pitanje društva, sve je više medija prisutno na socijalnim mrežama, a ljudi sve više prate događaje putem objava na socijalnim mrežama, pa su one postale neizostavni dio današnjeg života.

''Naravno, pored koristi koju imamo od socijalnih mreža ima i onoga što ne želimo, a što je također postalo neizbježno - vrlo često narušavanje privatnosti'', nadodala je Zurovac.

Narušavanje privatnosti ili adruštvena afirmacija?

No, kaže Zurovac, i tu su mišljenja i ponašanja podijeljena, ono što je za nekoga narušavanje privatnosti određenim objavama, za druge je način društvene afirmacije.

''Profili na socijalnim mrežama takve stvari pokazuju svakodnevno: imaš osobe koje su vrlo privatne u dijeljenju svojih podataka ili fotografija, a s druge strane imaš većinu koja dijeli sve i svašta, od toga što je danas ručao, gdje je i s kime bio, kakva mu je jutros bubuljica iskočila na licu, do izgleda i boje uprljane pelene svoje tek rođene bebe'', istaknula je.

Kada je riječ o pravilima novinarskog fotografiranja Zurovac je kazala da novinar može napraviti fotografiju bez dozvole da snima ako je osoba na javnome mjestu.

''Novinar ima pravo uslikati i snimiti prostor, ulicu, terasu, događaj, itd. a da te ne pita za dozvolu da snima, jer se osoba nalazi na javnom prostoru. Ipak, savjestan novinar će zamagliti lica osoba na fotografiji ili snimci, a naročito ako su u pitanju maloljetnici. Na žalost, to se jako rijetko događa'', rekla je.

Za pojavu 'Uživo iz', Zurovac kaže kako to nije fenomen samo Mostara, jer je popularna unazad godina u mnogim zemljama, a kod nas se tek počela događati.

Privatnost ugrožena

''Ako su kafići u pitanju i klubovi, a ne otvoreni prostor kao javno mjesto, tu je definitivno privatnost ugrožena. Logično je postaviti pitanje - zašto bi neko volio da se "uživo" prenosi šta on radi u kafiću ili klubu u koji je otišao da se opusti i zabavi? Osobno mi nimalo ne bi bilo drago da mi osvanu fotografije ili snimke sa nekog partija na kojem sam bila, a da me se nije prije toga pitalo da li dozvoljavam njihovu objavu'', mišljenja je Zurovac o fenomenu 'Uživo iz'.

Međutim, ima puno osoba koje će biti sretne zbog toga, jer će im takve objave dati, za njih, neku vrstu društvene afirmacije, misli Zurovac, što je opet individualno.

Poremećaji osjećaja za privatnost

''Moje je osobno mišljenje da smo, s procvatom socijalnih mreža i globalne virtualne povezanosti, razvili neki personalni poremećaji osjećaja za privatnost s jedne strane, a s druge strane abnormalnu potrebu i zelju za izlaganjem privatnih detalja svijetu, neku nevjerojatnu psihološku nezasitnost i pokušaj punjenja emotivnih praznina izlaganjem vlastitog života drugima i praćenja tuđih života u svim oblicima'', zaključila je.

Privatnost je u današnje vrijeme jako teško zaštititi, smatra i mostarski odvjetnik Mario Miletić.

Privatnost teško zaštititi

''To su vrlo nezahvalne stvari za komentirati. Vrlo teško je zaštiti privatnost. Bez obzira bila fotografija kompromitirajuća ili ne. Jako je teško dokazati i ući u trag nekome tko usklika i postavi nečiju fotografiju na društvene mreže'', rekao je za Bljesak.info Miletić.

Odvjetnik je ovaj fenomen usporedio s poznatom frazom iz knjige G. Orwella 1984. 'Veliki brat te promatra', spominjući između ostalog i kamere koje su postavljenje u centru Čapljine radi prevencije, što je legalno. No kako kaže, većina toga se zloupotrijebi.

Miletić je mišljenja da loša stvar koristiti društvene mreže na normalan i umjeren način, ali pretjerano može izazvati velike neželjene reakcije.

''Ako vas je netko slikao na javnom prostoru s mobitelom ili fotoaparatom i sl. teško je dokazati tko je to. Nema ni pisanog ni nepisanog pravila za takve slučajeve. Osim, ako vas je netko npr. špijunirao fotografirao vaš stan, kuću ili prostor. To je narušavanje privatnosti, ali ako je to fotografija snimljena negdje na javnoj površini, zakon nema rješenja za to'', rekao je Milerić.

Zažmiri i zaboravi

Dajući primjer neke kompromitirajuće fotografije objavljene na društvenoj mreži, a uslikane na javnom mjestu, Miletić je kazao kako i da se pravomoćno dokaže takav slučaj, s obzirom na dugotrajnost sličnih postupaka, to neće imati velike koristi.

''Takvi slučajevi traju i preko pet godina. Što to meni nakon toliko vremena znači. Meni to ne daje neku satisfakciju, štetu ne mogu nadoknaditi. Što se tiče takvih stvari, one su aktualne danas, sutra, još možda dva dana. Nakon toga, to će biti završena i zaboravljena priča. Moj savjet je da je na trenutak najbolje zažmiriti i zaboraviti te stvari dok ne prođu. Bilo što drugo može izazvati 'blentavije' reakcije od komentatora i slično'', savjetovao je Miletić.

Kopirati
Drag cursor here to close